Òmnium Cultural engega una programació de cinema infantil en català

Imatge del vídeo promocional de CineXic / Òmnium Cultural

El projecte CineXic duplica el nombre de sales que van oferir films en la llengua pròpia el 2019

Òmnium Cultural ha posat en marxa, amb la col·laboració de Drac Màgic i MODIband, CineXic, una programació regular de cinema familiar en català que duplica el nombre de sales comercials que van programar cinema infantil en català durant tot el 2019. Segons ha explicat l’entitat en un comunicat, es tracta d’un circuit estable en una cinquantena d’espais i sales de projecció a Catalunya que té com a objectiu generar nous públics i nous mercats per al cinema infantil europeu en català

El projecte neix amb la voluntat de sumar-se al circuit d’estrenes ja existents, però reforçant la presència en indrets del país on encara no hi ha una programació estable.

La cinquantena de sales i espais adherits a aquesta iniciativa, repartits per més de la meitat de les comarques de Catalunya, projectaran una pel·lícula al mes dirigida a un públic familiar d’entre tres i dotze anys. En total, ja hi ha tancades 300 sessions de cinema infantil en la primera fase del projecte, fet que fa incrementar més d’un 70% el nombre total de projeccions d’aquest tipus de cinema a Catalunya respecte del 2019. CineXic arrenca coincidint amb les festes de Nadal i ho fa amb la projecció d’El Nadal del senyor Branquilló i L’escombra voladora. Continuarà després amb vuit projeccions anuals, una mensual, amb excepció dels mesos d’estiu. 

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha afirmat que “ningú no pot quedar-se de braços plegats” davant l’“ofensiva contra el català” que es viu aquests dies i ha posat CineXic com a exemple de “projecte ambiciós per enfortir l’audiovisual en català i potenciar el cinema entre els més petits”. 

La convocatòria de CineXic s’ha adreçat a entitats, institucions i empreses de Catalunya que disposen de sales o espais on fer les projeccions, tant si estan equipats tècnicament com si no, ja que rebran assessorament per tal que puguin oferir cinema en les millors condicions. La selecció de les sales que s’integren al circuit ha seguit criteris d’equilibri territorial, oferta ja existent al municipi i tipologia de l’espai.

La iniciativa comença amb gairebé mig centenar de sales adherides, repartides entre 25 comarques. Les pel·lícules que es projectin sota el segell CineXic seran films de qualitat artística i pedagògica, seleccionats amb perspectiva de gènere, respecte a la diversitat i foment dels drets socials i universals. Es projectaran en versió original en català o versió doblada en català. Seran pel·lícules de reestrena, de distribuïdores independents locals, on es combinaran curtmetratges i llargmetratges, majoritàriament europeus. Les pel·lícules que es projectaran el 2022 en el marc de Cinexic ja es poden consultar al web del projecte. 

Òmnium Cultural recorda que el cinema infantil és un dels sectors més tocats per la crisi i la manca de contingut en català dins l’àmbit audiovisual. L’any 2019 -assenyala l’entitat- només es van programar 419 sessions amb 49 pel·lícules en català a 41 sales de 31 poblacions de Catalunya, i tan sols es va arribar a 22.922 espectadors.

La situació encara va ser més crítica el 2020, enmig de la pandèmia de la Covid-19, quan el nombre de sessions va disminuir a 106, amb 22 pel·lícules en 30 sales de 28 poblacions d’arreu de Catalunya, amb les quals només es va arribar a 5.668 espectadors, segons les dades de la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura.

El projecte CineXic forma part del pla d’accions d’Òmnium Cultural a favor de la llengua i la promoció de l’ús social del català sota el marc de la campanya #ElCatalàÉsTeu. CineXic compta amb la col·laboració de Drac Màgic i MODIband, a través de les distribuïdores de pel·lícules infantils Pack Màgic i Rita & Luca Films.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share