Parella lingüística a un clic

La Plataforma per la Llengua presenta “el Tinder del català”

La Plataforma per la Llengua ha presentat aquest dijous l’Apparella’t, una eina innovadora en el camp de les parelles lingüístiques, que l’entitat defineix com “el Tinder del voluntariat lingüístic en català”.

Es tracta d’una aplicació per a telèfons mòbils i tauletes, disponible, de forma gratuïta, per a Android i IOS, que es basa en el sistema d’apps com Tinder per trobar parella. En aquest cas, però, l’objectiu no és lligar, sinó trobar un company que parli català de forma fluïda per ensenyar-li la llengua a través de la conversa o per aprendre’n en el cas dels que tenen coneixements bàsics de l’idioma i volen adquirir fluïdesa. Si la disponibilitat de les dues persones, la proximitat geogràfica i les ganes de conèixer-se coincideixen, ja hi ha una parella. Si, més endavant, la parella fa amistat o alguna cosa més és cosa seva.

L’aplicació pot ser un al·licient per als joves a l’hora d’apuntar-se al voluntariat lingüístic, però també per als “no tan joves”, que, tot i que l’aplicació s’acaba de llançar, ja han començat a formar parelles lingüístiques, segons ha explicat Mireia Plana, vicepresidenta de la Plataforma per la Llengua, en la presentació de la nova eina. “És una manera lúdica i ràpida de formar parelles”, ha assenyalat Plana, que ha afegit que ja tenen més d’un miler d’usuaris registrats “d’arreu del territori lingüístic”.

L’Apparella’t ha estat possible gràcies al suport de més de 200 mecenes que han participat en la campanya de micromecenatge de la Plataforma per la Llengua i dels governs de Catalunya, les Illes Balerars i el País Valencià. La consellera de Cultura balear, Fanny Tur, ha destacat, precisament, la col·laboració entre les administracions dels tres territoris en aquest projecte i en altres en què calgui “defensar el patrimoni comú de la llengua”. “No podem plantejar cap projecte que no inclogui tot el territori lingüístic”, ha remarcat.

En el mateix sentit s’ha expressat la directora general de Poliítica Lingüítica de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa, que ha subratllat que l’Aparella’t pot ser una bona eina per fer augmentar el nombre de parelles lingüístiques creades, que ja supera les 130.000, i ajudar a practicar la llengua al 6% que, segons ha dit, encara no l’entén a Catalunya, i al 19% que no la parla. El presentador del programa Katalonski, de TV3, Halldór Már, ha afegit que l’aplicació ajudarà a practicar el català als nouvinguts, que molt sovint tenen problemes per parlar la llengua “perquè els seus interlocutors de seguida es canvien al castellà”.

Els promotors de l’Apparella’t faran difusió entre els aprenents de català dels Països Catalans, però també d’arreu del món, perquè hi hagi un nombre equilibrat d’ensenyants i aprenents i que ningú es quedi sense parella per practicar la llengua.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share