“Parli’m en castellà, l’idioma de la bandera”

La Plataforma per la Llengua denuncia dos policies espanyols de Girona per negar-se a atendre un ciutadà que parlava en català

La Plataforma per la Llengua ha denunciat dos agents de policia per haver vulnerat els drets lingüístics d’un ciutadà de Banyoles quan es disposava a renovar el carnet d’identitat en una comissaria de Girona. Segons explica l’entitat, que hi aporta la conversa amb els agents que l’afectat va enregistrar amb el mòbil, els policies van incomplir el deure de garantir-li l’atenció en català i van intentar obligar-lo a parlar en castellà.

El conflicte va començar quan el ciutadà es va adreçar en català als funcionaris de l’oficina d’expedició de DNI i passaports. Els agents que el van atendre no van mostrar cap predisposició a entendre’l en català ni a garantir-li el dret de ser atès en aquesta llengua, tot i que l’afectat va demanar parlar amb un policia que era allà i que semblava entendre el català. L’agent amb qui parlava, però, el va ignorar i li va dir que es podria fer venir un traductor, però que trigaria dues hores a arribar.

Durant la discussió, un dels policies li va retreure que parlés català amb algú que se li adreçava en castellà, fet que va considerar “una falta de respecte”. L’agent va indicar al ciutadà que havia de complir “les ordres d’un policia” i parlar, com ell, en castellà, “l’idioma de la bandera”.

El veí de Banyoles  va presentar una queixa a la Plataforma per la Llengua, que ha presentat una denúncia administrativa a la Subdelegació del govern espanyol de Girona. L’entitat demana que el subdelegat del govern espanyol, Albert Bramon, comuniqui els fets a la comissaria perquè es recordi  als treballadors l’obligació de respectar els drets lingüístics dels catalanoparlants. També demana que s’investiguin els fets i s’identifiquin els responsables de la discriminació perquè s’obri un procediment sancionador d’acord amb l’Estatut bàsic de l’empleat públic o la Llei del règim disciplinari de la Policia Nacional. La Plataforma per la Llengua posarà a disposició de la Subdelegació la gravació feta per l’afectat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share