“Per què no li parles en català, al Moha?”

La campanya “No t’excusis” se centra en el paper dels mestres com a referents lingüístics

Els responsables de la campanya “Tots som referents lingüístics. No t’excusis!” han posat en marxa la segona fase del projecte, centrada en el paper dels mestres com a exemples lingüístics d’infants i adolescents. En aquesta nova fase, “No t’excusis” ofereix eines als docents perquè siguin exemplars en els usos lingüístics com’una guia amb consells específics. A més, inclou una sèrie de vídeos humorístics que ja estan circulant per les xarxes socials, protagonitzats pel TikToker Raul Roco, conegut per fer vídeos virals interpretant el personatge d’una professora.

El creador de continguts per a xarxes assenyala algunes de les pràctiques lingüístiques als centres educatius que no no afavoreixen l’ús del català i anima els docents a comprometre’s amb la llengua i a signar la campanya “Tots som referents lingüístics. No t’excusis!”.

Entre les situacions que s’hi denuncien hi ha la incorporació a les aules de tauletes configurades en castellà, la poca presència de documents actualitzats en aquesta llengua a les biblioteques escolars, l’actitud lingüística dels docents que parlen en castellà amb les famílies dels alumnes o amb estudiants d’origen estranger, la manca d’atenció a la llengua oral o l’incompliment dels plans lingüístics de centre, tolerat pels inspectors del Departament d’Educació.

La campanya “No t’excusis”, impulsada per la Plataforma per la Llengua i pels sindicats SEPC, USTEC-STEs i Intersindical-CSC ha aconseguit ja més de 31.000 signatures. El projecte té com a objectiu fer palès el retrocés del català entre els infants i els adolescents i animar tots els actors del món de l’educació, tant formal com informal, a contribuir a revertir la situació amb el seu exemple personal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share