Perpinyà es mobilitza pel liceu de la Bressola

Més de 2.000 persones es manifesten contra l’Ajuntament pel bloqueig del centre de secundària

Més de 2.000 persones s’han manifestat aquest dissabte a Perpinyà contra la decisió de l’ajuntament de la ciutat d’aturar el projecte d’obertura d’un liceu de secundària de la Bressola en fer valdre el seu dret de preempció de l’antic convent de Santa Clara.

Els manifestants han marxat des de la plaça de Catalunya fins al Castellet en un ambient festiu, però indignats contra l’“atac a la llengua” del consistori dirigit per l’alcalde ultradretà Louis Aliot. “Avui i demà, l’escola en català” i “avui i demà, liceu a Perpinyà” han estat els lemes més corejats.

L’Ajuntament ha bloquejat la compra de l’antic Convent de Santa Clara, la venda del qual s’havia signat el 6 d’agost passat, amb l’argument que cal “salvaguardar el patrimoni”. La marxa enrere del consistori es va fer a pocs dies que expirés el termini per concretar l’operació i va estroncar els plans de la Bressola de començar els cursos de secundària el curs vinent.

“Si la Bressola hagués sabut que el municipi tenia previst un projecte de compra hauria anat a un altre lloc”, ha explicat el president de la Bressola, Joan-Sebastià Haydn, en acabar la manifestació. Haydn ha remarcat la “urgència absoluta” de trobar una solució per acollir la mainada de cinquè i sisè que volen continuar l’escolarització en català per a la qual no tenen més espais.

El president de la Bressola ha recordat que ciutats com Quimper “s’enorgulleixen” de tenir un liceu en bretó, Baiona un en basc, i Tolosa i Montpeller en occità. Per què “Perpinyà no té l’orgull de tenir un liceu en català?”, s’ha demanat Haydn, que ha remarcat la tasca de la Bressola, des de fa 45 anys, de vetllar “pel patrimoni viu que és la llengua catalana”. Haydn ha fet una crida a les administracions públiques perquè ajudin la Bressola a trobar una solució per al curs vinent.

La Bressola té set escoles de primària a la Catalunya Nord i un centre de secundària al Soler. L’entitat fa anys que treballa per ampliar l’oferta d’ensenyament secundari per donar resposta a la demanda creixent i fer possible l’escolarització en català fins al batxilerat. El liceu de l’antic Convent de Santa Clara podria acollir fins a 350 alumnes.

Foto: La Bressola

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share