Pla per revitalitzar les llengües autòctones dels Estats Units

El govern de Biden dona un ajut de 7 milions de dòlars per preservar la riquesa lingüística del país

El secretari adjunt d’Afers Indis del govern nord-americà Bryan Newland ha anunciat una subvenció de 7 milions de dòlars per al programa d’Ajuts a les Llengües Vives per a 45 organitzacions de cultures indígenes del país. El programa està destinat a revitalitzar les llengües en perill d’extinció, moltes de les quals estan desapareixent a mesura que es perd la població nadiua en aquests idiomes

“Els líders indígenes ens han dit durant molts anys que la preservació de les llengües autòctones és molt important per preservar la seva identitat com a poble. Preservar i revitalitzar les llengües autòctones és una prioritat perquè les llengües són el cor de les identitats culturals, tradicions, creences i autogovern”, va dir Newland, que va assegurar que l’administració Biden treballa per promoure el progrés dels pobles indígenes.

Els Departaments d’Interior, Educació, Sanitat i Serveis Humans del govern nord-americà van posar en marxa, en la Cimera de les Nacions Tribals del novembre passat a la Casa Blancas una iniciativa per preservar, protegir i promoure els drets i les llibertats dels pobles autòctons i promoure l’ús de les seves llengües.

Als Estats Units s’hi parlen més d’un centenar de llengües autòctones. Les dies amb més parlants són el navajo, amb prop de 170.000, i el cherokee, que, segons Ethnologue, era parlat per 1.520 persones d’una comunitat nacional de 376.000. Les dues llengües estan experimentant els darrers anys un interès creixent per aprendre-les de les seves comunitats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share