Sunday, December 1, 2024
Actualitat

PP i Vox modifiquen el Reglament de Normalització Lingüística de Palma

L’OCB acusa la dreta i la ultradreta de trencar un consens de 36 anys i portarà els canvis a la justícia
La majoria conservadora suprimirà el domini d’internet palma.cat i deixarà exclusivament palma.es

El Partit Popular i Vox han aprovat modificar el Reglament de Normalització Lingüística de Palma, vigent des de feia 36 anys, i han decidit canviar el domini a internet del web oficial de l’Ajuntament, que passarà a ser exclusivament palma.es en lloc de palma.cat.

Amb el canvi del reglament, vigent des del 1987, l’administració municipal deixarà de tenir el català com a llengua preferent de comunicació i podrà respondre als ciutadans en castellà sense que hi hagi una petició expressa. Els documents interns i externs del consistori deixaran de redactar-se, per defecte, en català.

La decisió de la dreta i l’extrema dreta ha causat la indignació dels partits i les entitats en defensa del català. L’Obra Cultural Balear (OCB) ha demanat a l’equip de govern de l’Ajuntament de Palma que rectifiqui. En una intervenció davant el ple municipal, el representant de l’OCB Antoni Llabrés ha advertit que derogar o modificar, de forma substancial, el Reglament de Normalització Lingüística equival a trencar el consens en una matèria tan sensible com l’ús de la llengua catalana i que qualsevol canvi en la regulació dels usos lingüístics institucionals i administratius, a nivell municipal requereix de consens polític i social i no es pot veure sotmès a canvis conjunturals en la correlació de forces polítiques de la corporació. L’OCB ha insistit que amb el reglament vigent queden salvaguardats els drets lingüístics dels ciutadans, sigui quina sigui la llengua de preferència en què s’adrecen a l’administració.

L’entitat ha avisat que els canvis anunciats són difícils de conciliar amb la Llei 3/2003 de règim jurídic de l’Administració de la CAIB, sense una modificació prèvia dels articles 43 i 44. L’OCB ha anunciat que si la proposició s’aprova i es concreta en una modificació del Reglament de Normalització que comporti una vulneració de l’ordenament jurídic vigent, acudirà a la jurisdicció contenciosa administrativa per restaurar la legalitat conculcada.

L’Obra Cultural Balear recorda que l’article 4.3 de l’Estatut conté un mandat explícit als poders públics d’activar les actuacions de promoció del català necessàries per assolir la plena igualtat entre les dues llengües oficials, així com la disposició transitòria quarta de la Llei de normalització, que obliga explícitament les corporacions locals. En el cas de l’Ajuntament, a més, la Llei 23/2006, de capitalitat de Palma, estableix, en l’article 4.1, que la llengua catalana és la pròpia de la institució, és a dir, la seva llengua d’utilització normal.

Llabrés ha recordat, a més, que en un moment d’emergència lingüística, de pèrdua d’ús social evident, l’Ajuntament ha de desplegar tots els mitjans necessaris per assegurar als nous residents la possibilitat d’aprendre la llengua catalana i per dinamitzar-ne la utilització als carrers i places de la ciutat i que en cap cas ha de fomentar polítiques que en restringeixin l’ús, apel·lant a un fals equilibri entre les dues llengües oficials.

L’arribada al poder de molts governs de dreta i d’extrema dreta a les Illes Balears arran de les eleccions del 28 de maig passat ha comportat un retrocés de la llengua catalana en molts municipis. Entre aquests hi ha Calvià, on l’Ajuntament ha aprovat que ja no caldrà acreditar coneixements de català per participar en les contractacions de les empreses públiques del municipi.

Foto: Antoni Llabrés, representant de l’Obra Cultural Balear, durant la intervenció al ple de l’Ajuntament de Palma / OCB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics