Tuesday, December 3, 2024
Actualitat

Pressió perquè la Constitució francesa reconegui les llengües minoritzades

Manifestació el 29 de maig passat a Perpinyà a favor del català / Òmnium Cultural

Un grup de 140 parlamentaris demanen a Macron un canvi en la Carta Magna que permeti la immersió en idiomes diferents del francès

Un grup de 140 parlamentaris de l’Estat francès ha enviat una carta oberta al president de la República, Emmanuel Macron, en la qual li demanen que es revisi la Constitució perquè es garanteixi la supervivència de les llengües minoritzades més amenaçada encara des que el Consell Constitucional tombés el 21 de maig passat els articles de la la Llei de Protecció patrimonial i promoció de les llengües regionals que avalaven la immersió a les escoles en idiomes diferents del francès i les grafies que no són pròpies de l’única llengua oficial.

La carta està signada per 125 diputats i 15 senadors de diferents grups parlamentaris (entre els quals hi ha els nord-catalans François Calvet, Laurence Gayte i Romain Grau) que demanen al govern francès que ofereixi garanties per a la protecció de l’ensenyament immersiu en llengües minoritzades “a molt curt termini”. Macron ha demanat que no es posin traves a l’ensenyament immersiu del “tresor nacional” que representen les llengües “regionals” i el primer ministre, Jean Castex, ha encarregat a dos diputats un informe sobre la immersió per trobar la fórmula per preservar-la.

Els signants de la carta, però, temen que els intents de salvar els avenços que suposava la Llei de Protecció patrimonial i promoció de les llengües regionals, aprovada per l’Assemblea Nacional a l’abril, quedin en no-res si no es modifica l’article 2 de la Constitució que estipula que “la llengua de la República és el francès” i ha de prevaldre per damunt de la resta. “Només una revisió constitucional permetrà garantir la promoció, la preservació i la transmissió de les nostres llengües regionals”, remarquen els parlamentaris en la missiva al president.

L’Associació per a l’ensenyament del català (Aplec) ha expressat, en una piulada a Twitter el seu “suport a aqueixa iniciativa que ha de permetre desactivar la interpretació abusiva i sistemàtica de la Constitució que il·legalitza el català”. L’entitat nord-catalana demana que s’inclogui a l’article 2 de la Constitució francesa que “la llengua de la República és el francès, així com les llengües regionals”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics