Dissabte, abril 13, 2024
LLENGÜES DEL MÓN

Primera visita d’un ministre unionista a una escola en irlandès a Irlanda del Nord

Els membres del DUP del recuperat autogovern fan gestos inèdits d’acostament al gaèlic

El ministre d’Educació del govern autònom nord-irlandès, l’unionista Paul Givan, va fer dimecres un gest històric amb la la llengua irlandesa en convertir-se en el primer responsable polític del Partit Unionista Democràtic (DUP), a visitar una escola que té el gaèlic com a llengua vehicular. Givan, que va saludar dient “bon dia” en irlandès, va voler deixar enrere la seva actitud hostil en el passat amb aquesta llengua i va afirmar que “la llengua no pertany a una única comunitat d’Irlanda del Nord”, sinó a tothom.

“La llengua irlandesa no s’ha de polititzar […] Crec que pot ser una llengua compartida per tothom a Irlanda del Nord”, va dir Givan al centre Gaelscoil Aodha Rua, a Dungannon, on va deixar clar que ell és “el ministre d’Educació de tots els models” lingüístics: l’irlandès i l’anglès.

Givan, que va ser el ministre principal d’Irlanda del Nord entre el juny del 2021 i el febrer del 2022, va ser un dels responsables, fa vuit anys, d’una polèmica retallada d’ajuts a escoles en irlandès, una controvèrsia que ell atribueix a motivacions “polítiques”. En aquell moment, l’ara ministre d’Educació va argumentar la seva decisió perquè no volia que els republicans del Sinn Féin utilitzessin la llengua irlandesa com a “arma política”.

La llengua ha estat, històricament, un factor de divisió entre republicans i unionistes a Irlanda del Nord. Els primers han defensat les polítiques de normalització de l’irlandès, mentre que per als segons l’idioma és un símbol de la lluita dels seus oponents. De fet, encara ara la instal·lació de rètols bilingües en molts carrers d’Irlanda del Nord és objecte de conflicte i sovint acaben vandalitzats per grups unionistes radicals.

L’autogovern nord-irlandès es va reactivar el mes passat, després de dos anys de bloqueig pel desacord del DUP amb els acords derivats de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, i ara està liderat, per primer cop, per un líder del Sinn Féin, la ministra principal Michelle O’Neill.

La visita de Givan a una escola en irlandès té un alt valor simbòlic, com també el té la visita posterior de la viceprimera ministra principal, la unionista Emma Little-Pengelly, a l’Associació Atlètica Gaèlica (GAA), a Belfast, la primera d’un dirigent del DUP. Per O’Neill aquests gestos són senyals “importants” perquè demostren que s’està “sortint de la zona de confort”. “Crec que és una gran cosa sortir a fora, tenir noves experiències i aprendre els uns dels altres”, va confirmar Little-Pengelly, en declaracions recollides per la BBC.

Foto: Visita del ministre d’Educació nord-irlandès, Paul Givan, a Gaelscoil Aodha Rua, a Dungannon / @paulgivan

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics