Ràdio Arrels guanya el IX Premi Martí Gasull

Els guardonats amb els Premis Martú Gasull, en l’acte al teatre Poliorama de Barcelona / B.G.B

La gala de la Plataforma per la Llengua reivindica l’ús social del català

Bernat Garcia i Bassols

Ràdio Arrels, l’única emissora en català de la Catalunya del Nord, ha guanyat la IX edició del Premi Martí Gasull i Roig de la Plataforma per la Llengua, amb què es destaca la tasca a favor del català d’una persona o entitat. La victòria de l’emissora, fundada el 1981, s’ha fet pública en la cerimònia d’aquest dilluns al teatre Poliorama de Barcelona.

El jurat ha valorat el paper clau en “la normalització lingüística” de Ràdio Arrels, emissora amb 55.000 oients regulars, que és “una referència comunicativa a la Catalunya del Nord”.

Han recollit el premi el president de l’Associació Arrels, Mateu Pons, i la periodista de Ràdio Arrels Laura Bertran, que ha felicitat el DBalears i La Fageda, els altres dos finalistes. Bertran ha valorat la capacitat de Ràdio Arrels d’adaptar-se a nous reptes com les retransmissions de rugbi en català, que tenen el suport de la Plataforma per la Llengua. “El dia del primer partit vam estar a punt de rebentar el servidor”, ha relatat Bertran. La periodista ha revelat que els jugadors de la USAP fan servir en català en alguns partits per explicar la tàctica a seguir sense que els rivals els entenguin. Bertran també ha demanat la col·laboració dels catalans del sud per preservar la llengua. “Quan vingueu a la Catalunya del Nord, si us plau, parleu en català, no intenteu demostrar que sabeu parlar francès molt bé”, ha dit.

El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha recordat que, tot i que el català està entre les cent llengües més parlades del món, ha perdut parlants i l’ús social ha baixat fins al 35%. Escuder ha demanat un “canvi d’hàbits” dels catalans. “Hem de parlar sempre en català i manifestar que és una llengua útil”, ha dit el president de la Plataforma per la Llengua, que ha estès la crida als governants. “Necessitem que totes les administracions facin polítiques efectives de debò per revertir el decreixement de l’ús social”, ha manifestat. “De particular importància són les mesures dirigides als nens i als joves en dos grans àmbits, l’educació i el lleure”. “Tenim molta feina a fer, l’hem de fer tots i ens hi hem de posar des de ja!”, ha reblat.

A l’acte també hi han assistit diverses personalitats de la societat catalana com el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, els expresidents Jordi Pujol i Artur Mas i la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

Aquest any, l’acte ha pres forma d’obra de teatre. L’obra es titulava S’ha acabat el bròquil i s’ambientava en una casa on viuen en Miquel, en Pol i la Martina, tres amics que acullen la celebració dels premis Martí Gasull a casa seva. L’obra repassava amb un toc de comèdia la tasca de la Plataforma per la Llengua i ha fet de fil conductor durant tota l’entrega de premis.

En l’acte, s’ha reconegut la trajectòria del mestre i pedagog Joaquim Arenas, guanyador del Premi Especial del Jurat, per la seva tasca “en la defensa del català” i per reivindicar la vigència del model d’escola catalana en plena ofensiva judicial i política en contra. Arenas s’ha mostrat preocupat perquè veu que es comença a “acceptar i tenir per normal que el català és una llengua prescindible” i ha demanat “que la política lingüística del nostre govern sigui clara i seguida”.
Finalment, s’ha fet una actuació musical de Lola Bañón i Pau Alabajos, que ha acabat l’acte cantant Al vent de Raimon.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share