Recaptació rècord d’una pel·lícula en irlandès

El film ‘An Cailín Ciúin’ quadruplica els ingressos de l’anterior llargmetratge més reeixit en gaèlic

Una pel·lícula en llengua irlandesa està aconseguint recaptacions rècord als cinemes de la República d’Irlanda i del Regne Unit. Es tracta del film An Cailín Ciúin (The Quiet Girl, en anglès). El llargmetratge ha quadruplicat la quantitat de diners que va recaptar l’anterior pel·lícula en irlandès més reexida, Arracht, estrenada l’any passat. Des que es va estrenar a mitjan maig ha recaptat prop de 600.000 euros.

Robert McCann Finn, el distribuidor a Irlanda del film, que no té cap actor famós en el repartiment, admet que l’èxit de la pel·lícula ha superat totes les expectatives. An Cailín Ciúin s’ha situat en el catorzè lloc de la cartellera a Irlanda la darrera setmana.

Dirigut per Colm Bairéad, el llargmetratge, que explica la història d’una nena de deu anys a qui envien a viure a una granja del comtat de Waterford (Irlanda) durant un estiu a primers dels anys vuitanta, ha rebut diversos premis i el reconeixement de la crítica. A les sales de cinema ha estat rebut amb entusiasme per espectadors de totes les edats.

De moment, la pel·lícula s’ha projectat en una setantena de cinemes d’Irlanda i una trentena del Regne Unit.

El cinema en gaèlic irlandès és residual tant a la República d’Irlanda com a Irlanda del Nord. Segons el diari The Guardian, fins al 2017 només s’havien fet quatre pel·lícules en aquest idioma (si no es compten els films d’animació). A partir del 2019, se n’han produït cinc més gràcies al projecte Cine4, un consorci d’organitzacions audiovisuals per fomentar l’irlandès.

Els activistes a favor de l’irlandès esperen que exemples com el de An Cailín Ciúin serveixin per esperonar l’ús de la llengua. Actualment, parlen habitualment irlandès prop de 80.000 persones (menys del 5% de la població), tot i que, segons les dades del cens del 2016 de la República d’Irlanda, n’hi ha més d’1,7 milions que saben parlar-la (un 39,8%) gràcies, en molt bona part, al fet que s’ensenya a les escoles. A Irlanda del Nord, el govern del Regne Unit va introduir el mes passat al Parlament britànic l’esperada llei que ha de protegir el gaèlic irlandès.

Els distribuïdors d’An Cailín Ciúin preveuen portar la pel·lícula a les plataformes en línia i presentar-la als premis Bafta i Oscar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share