‘Sàpiens’ guanya el VIII Premi Martí Gasull

El cantant Cris Juanico durant la gala del Premi Martí Gasull / Foto: B.G.B.

La revista d’història ha superat Parlem i el Teatre Micalet en la votació popular

Bernat Garcia i Bassols

La revista de divulgació històrica Sàpiens, la revista més llegida en català, ha guanyat la VIII edició del Premi Martí Gasull i Roig  de la Plataforma per la Llengua, amb què es destaca la tasca a favor del català d’una persona o entitat.  La victòria de la revista catalana fundada el 2002 s’ha fet pública en la cerimònia d’aquest dilluns al teatre Poliorama de Barcelona.

La directora de Sàpiens, Clàudia Pujol, ha agraït el guardó a la Plataforma per la Llengua i ha declarat que “és especialment important que tots remem en la mateixa direcció” en la defensa de la llengua. En l’acte també hi han participat diverses personalitats de la societat catalana com el vicepresident en funcions de president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha agraït la tasca dels organitzadors dels Premis Martí Gasull. “Com que l’estat actua com a plataforma contra la llengua, sort en tenim de la Plataforma per la Llengua”, ha afirmat Borràs.

La revista de divulgació va ser escollida pel jurat gràcies a la seva tasca informativa de temes rellevants en català i ha estat votada per més de 4.700 persones. Durant l’acte, l’actriu Estel Soler, la presentadora, ha destacat que és “una gran proesa poder estar en un teatre celebrant aquest acte” i que “si hi ha una cosa que no s’ha aturat amb la pandèmia és la catalanofòbia”.

Pel que fa al Premi Especial del Jurat, el guanyador, Josep Vallverdú, ha fet una aparició en un vídeo on se’l veu recollint el premi en un acte fet fa uns dies a Balaguer, la ciutat on viu. El jurat n’ha destacat “el seu compromís amb la llengua catalana”, “la seva llarga trajectòria literària” i, més generalment, “la valuosa contribució dels autors lleidatans al conjunt de lletres catalanes”.

L’eix vertebrador de l’acte ha estat la campanya Més audiovisual en català, que, impulsada per la Plataforma per la Llengua, reclama mesures per fer front a la precarietat de l’audiovisual en català. Soler ha destacat que “si la nostra llengua no és present a l’audiovisual, l’estem condemnant”. Si hi ha més audiovisual en català “hi guanya la gent del sector i nosaltres”, ha afegit. La iniciativa anima la gent a signar el decàleg de mesures per a l’audiovisual a Catalunya per posar remei a la situació.

Aragonès ha reconegut que cal més “contingut audiovisual en català, instruments per fomentar la llengua i, sobretot, fomentar la llengua entre els més joves”.

Òscar Escuder, el president de la Plataforma per la Llengua, ha demanat als partits polítics que formin govern i que compleixin els compromisos lingüístics proposats per la mateixa entitat i acceptats gairebé en la seva totalitat per ERC i la CUP. Escuder ha defensat la creació  la creació de la Secretaria de Política Lingüística, una conselleria troncal que ha d’aconseguir que el govern destini un 0,5% dels pressupostos a defensar i promoure la llengua. “Quin país que estima la seva llengua no destinaria el 0,5% del seu pressupost a defensar-la i promoure-la?”, s’ha preguntat.

En referència a la tesi que ja va defensar en l’acte de l’any passat, segons la qual el català és “davant una emergència lingüística”, Escuder ha aclarit no era pas una exageració. Ha tornat a fer referència al paral·lelisme amb el canvi climàtic que amenaça el medi ambient. “El català no s’acabarà demà passat, però si no hi comencem a posar remei això acabarà en desastre”, ha remarcat.

L’acte ha comptat amb l’actuació musical dels cantautors balears Cris Juanico i Maria Jaume.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share