“Si em parla en valencià el porto a la caserna”

La Guàrdia Civil reté uns joves per no parlar-los en castellà a Tavernes de la Valldigna

La Plataforma per la Llengua ha denunciat dos guàrdies civils de la caserna de Tavernes de la Valldigna (la Safor) per abús d’autoritat i per voler impedir a uns joves el dret d’expressar-se en valencià. La denúncia, que demana sancions per als agents, ha estat presentada davant la Subdelegació del Govern a València, i també a l’Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat Valenciana.

Els fets van passar el 29 de desembre passat, quan el vehicle en què viatjaven quatre persones que es dirigien al Festivern, conduït pel Raúl Diego, va ser aturat per una patrulla de guàrdies civils durant quaranta minuts, a Tavernes de la Valldigna, a la sortida d’una benzinera, per un control d’alcoholèmia i de drogoaddiccions. Raúl Diego va saludar un dels guàrdies dient-li “bona vesprada”, a la qual cosa, l’agent li va respondre: “A mí me habla en español, que estamos en España“. Davant la insistència del conductor de parlar en la seva llengua, el guàrdia civil el va amenaçar d’emportar-se’l a la caserna de la Benemérita.

Tot seguit, segons ha explicat l’afectat, l’agent va retenir Raúl durant més de vint minuts per fer-li un control de drogoaddicció que per a altres conductors enllestien en cinc minuts enmig d’amenaces de fer-li passar la nit detingut. Els agents també van amenaçar de dur a la caserna l’Anna, una amiga del conductor que els va retreure que els estiguessin “retenint de forma il·legal per no parlar espanyol”. Segons la Guàrdia Civil, els joves estaven “obstruint l’autoritat” L’agent va comunicar a Raúl que si la seva companya continuava amb aquesta actitud la detindria en aplicació de la Llei de Seguretat Ciutadana, més coneguda com a “Llei mordassa”.

Manuel Carceller, portaveu de la Plataforma per la Llengua, explica que “els guàrdies civils van entendre perfectament l’expressió en valencià de les persones retingudes al control a Tavernes de Valldigna”. “A més -afegeix Carceller- van considerar un acte de desobediència l’expressió normal en valencià. Són fets que cal considerar com a mostres de prejudici ideològic, impropis d’uns membres d’un cos de seguretat de l’Estat”.La Plataforma per la Llengua recorda que els guàrdies civils i la resta de les forces de seguretat, per llei, han de garantir l’atenció al ciutadà en la llengua que aquest sol·liciti, sempre que aquesta sigui oficial al territori. L’entitat remarca que la normativa, tot i que “encara no obliga els funcionaris individualment a saber valencià, sí que imposa a l’administració un deure d’organitzar-se, de tal manera que l’atenció en aquesta llengua estigui disponible”. “En tot cas, un treballador públic no té el dret d’exigir a un ciutadà que no parli la seva llengua, quan es tracta d’una llengua oficial, ni pot amenaçar-lo, ni intimidar-lo en un servei per aquesta raó”, conclou.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share