Softcatalà actualitza el Catalanitzador

La nova versió és compatible amb Windows 11 i Microsoft Office 2019 i 2021

Softcatalà ha publicat una nova versió del Catalanitzador, l’eina informàtica que permet configurar els diferents sistemes operatius en català, compatible amb el Microsoft Windows 11, Microsoft Office 2019 i Microsoft Office 2021. L’organització ha actualitzat i revisat, a més, totes les altres aplicacions. El nou Catalanitzador també és compatible amb el macOS Monterrey.

El Catalanitzador és un programa que posa a l’abast de qualsevol usuari tenir de forma senzilla en català els ordinadors amb el Microsoft Windows o l’Apple macOS. En executar-lo, l’eina analitza automàticament els canvis que cal fer i, en un procés guiat, els realitza sense que l’usuari s’hagi de preocupar de res més. El recurs aplica els canvis de configuració, els paquets de llengua i els correctors ortogràfics necessaris perquè l’usuari pugui treballar en català.

L’organització explica que en sistemes operatius com ara el GNU/Linux fer servir el català és molt més senzill: quan l’usuari tria el català com a llengua de treball, automàticament canvia l’idioma del sistema, els correctors ortogràfics que s’utilitzen i la llengua de les aplicacions. En canvi, en entorns Microsoft Windows cal més esforç per part de l’usuari com ara fer canvis de configuració, baixar paquets de llengua de diferents webs que són específics per a certes versions de les aplicacions i edicions del sistema operatiu, i la tria d’opcions específiques per a diversos programes.

Les traduccions que aplica el Catalanitzador han estat desenvolupades per diferents empreses, com Microsoft, Apple, Adobe, Google i Softcatalà en el cas del Firefox.

També es poden catalanitzar els dispositius mòbils, però no es pot fer de forma automatizada. Softcatalà posa a disposició dels usuaris les instruccions per fer-ho amb Android, en aquest enllaç, i en IOS, en aquest.

Segons dades de Softcatalà, des que es va posar en marxa el Catalanitzador l’abril del 2012, més de 192.000 usuaris han catalanitzat l’ordinador. L’organització anima els usuaris a fer servir aquesta eina perquè, un cop catalanitzat el seu navegador, s’identificaran com a catalanoparlants quan naveguin per internet. Això vol dir que les aplicacions web multilingües que tinguin una versió en català es mostraran en aquesta llengua.

Aquest canvi -insisteix Softcatalà- és molt important, ja que determina el pes real de la llengua catalana a Internet, actualment subestimat, i dona més visibilitat al contingut web en català d’empreses i d’institucions públiques. Els cercadors d’Internet mostren els resultats en funció de l’Estat on és l’ordinador i la llengua de navegació definida al navegador. Si no es té definit el català al navegador, el contingut en català no apareix a les primeres posicions i resta amagat als usuaris, els quals veuen el contingut web en altres llengües. Un exemple és el de la Viquipèdia en català, una de les més actives, però amb dificultat d’arribar al seu públic objectiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share