Softcatalà renova el Diccionari de sinònims

L’obra en línia té 35.000 paraules i afegeix noves funcions lingüístiques

Softcatalà ha renovat el seu Diccionari de sinònims, que ha passat de tenir les 9.000 paraules de l’antic a les 35.000 de l’actual. D’aquesta manera, l’entitat dona “un millor el servei al nombre creixent d’usuaris del web de Softcatalà”, que durant l’últim any (dels setembre del 2020 al setembre del 2021) ha rebut 9 milions de visualitzacions, fet que l’ha convertit en la tercera pàgina més visitada del web després del corrector (32 milions) i el traductor (17 milions).

Segons han explicat els impulsors del projecte, el nou diccionari aplega els 35.000 mots en 7.000 grups etiquetats amb la corresponent categoria gramatical. A més, s’han afegit marques per marcar el llenguatge col·loquial, vulgarismes, arcaismes, o altres aclariments, com ara l’àmbit d’ús del terme. També es mostra la flexió de gènere de noms i adjectius, en cas que en tinguin, i totes les paraules que poden portar informació extra amb més sinònims són enllaços clicables.

La cerca de paraules permet localitzar paraules flexionades i incorpora algunes funcions del corrector gramatical, de manera que no només suggereix alternatives per a errors ortogràfics, sinó també per a barbarismes (anglicismes o castellanismes).

El projecte lexicogràfic s’ha dut a terme durant el darrer any i la feina s’ha finançat amb fons propis de Softcatalà. El diccionari continuarà ampliant-se, sobretot a partir de les cerques no trobades, de manera que sempre estarà actualitzat i cobrirà les noves necessitats dels usuaris, un tret que el distingeix d’altres diccionaris.

Softcatalà remarca el fet que el diccionari es publica amb llicència Creative Commons CC-BY 4.0 i forma part del moviment de dades obertes en què l’entitat participa fa anys publicant dades i recursos en obert. D’aquesta manera, les dades es podran distribuir en diferents programes i plataformes, com ara el paquet ofimàtic LibreOffice i el corrector gramatical LanguageTool. A més, servirà per millorar els sistemes de lingüística computacional que requereixen dades de qualitat i abundants, com ara els cercadors d’internet o els mètodes d’aprenentatge automàtic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share