Dissabte, abril 13, 2024
Actualitat

‘Sororitat’, neologisme del 2018

La relació de solidaritat entre dones és candidata a incorporar-se al diccionari normatiu

La paraula sororitat ha estat la guanyadora de la cinquena edició del Neologisme de l’any organitzat per L’Observatori de Neologia (OBNEO) del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Sororitat, el mot guanyador del 2018, que  es refereix a la relació de solidaritat entre dones basada en motius socials, ètics i emocionals, ha obtingut el 32,6% dels més de 5.500 vots d’aquesta edició i ha quedat per davant d’èpic-a (amb un 14,3 % de les preferències) i demofòbia, el tercer classificat, amb un 11,2 % dels vots. Els altres candidats han obtingut menys del deu per cent dels vots: sostre de vidre (9,3 %), migrant (8,8 %), microplàstic (6,3 %), criptomoneda (5,4 %), seriòfil (5,4 %), narcopís (5,1 %) i pis rusc (1,6 %).

Com en altres edicions, la paraula guanyadora és un fidel reflex de l’evolució de la societat i la seva traducció en el llenguatge quotidià. El mot sororitat s’utiltitza des de fa uns anys en el llenguatge del moviment feminista. Es tracta de la versió femenina de la fraternitat que Miguel de Unamuno ja proposava per al castellà l’any 1921 a La tía Tula i que l’Observatori de Neologia va començar a documentar en català a finals de l’any 2016, segons expliquen els organitzadors del Neologisme de l’any. No va ser fins a l’any 2017, i sobretot l’any 2018, quan aquest mot es va incorporar en l’ús social. El 2018 ha estat un any decisiu per al feminisme després de l’èxit esclatant de la vaga feminista del 8 de març i l’auge del moviment Me too i les seves rèpliques.

La paraula sororitat és ara candidata a formar part del Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC), el diccionari normatiu de la llengua, que ja ha incorporat alguns guanyadors del Neologisme de l’any d’altres edicions. Cassolada, el vencedor de l’any passat, encara espera torn, però.

Més enllà de la tasca de renovar el diccionari, per als organitzadors de la iniciativa, “el resultat més important d’aquesta edició”  ha estat “ el gran èxit de participació, ja que hi han votat més de 5.500 persones, com en l’edició passada”, cosa que fa que la iniciativa estigui “consolidada en la societat catalana”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics