“Tant de bo féssim només un 25% de castellà”

Mestres i estudiants es mobilitzen contra la imposició lingüística del TSJC

Bernat Garcia i Bassols

“Si algú vigilés que només fos un 25% en castellà, encara sortiríem guanyant”. Aquestes són les declaracions de Glòria Batllevell, professora de secundària que ha participat a la manifestació de Barcelona en contra de la resolució que obliga les escoles a fer un 25% de les matèries en castellà. Aquest és un pensament molt estès entre els manifestants. El Gabriel, un estudiant de batxillerat, també declara que una de les raons per les quals ha decidit anar a la manifestació, és que ell fa més d’un 25% de les hores escolars en castellà.

Les dades fetes públiques dilluns pel Síndic de Greuges avalen aquestes declaracions. La llengua vehicular a l’escola primària és el castellà en el 33,1% de la jornada escolar i el 32,9% en l’educació secundària.

És per això que durant la manifestació s’han sentit tota mena de reivindicacions per una immersió lingüística efectiva. “La immersió lingüística es defensa amb fets, no amb propaganda”, assegurava Iolanda Segura, portaveu nacional d’USTEC, un dels sindicats que ha convocat la vaga.

També s’ha demanat la dimissió del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en protesta a la resposta del govern i del Departament d’Educació a la sentència del 25%. “La resposta tant del govern com del Departament d’Educació s’ha limitat a un decret d’ensenyament vergonyós”, ha declarat Marta Daviu, portaveu nacional del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC).

La vaga del sector de l’ensenyament ha tingut un seguiment del 6,49% en els centres públics i un 4,21% en els centres privats, segons les dades del Departament d’Educació.

La manifestació de Barcelona, que ha comptat amb milers de manifestants, 7.500 segons la Guàrdia Urbana, ha començat a la Plaça d’Urquinaona i ha acabat al davant de la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el que va ordenar l’execució del 25% de castellà a les aules. S’hi han sentit consignes com “Per la llengua, per la terra, Catalunya en peu de guerra” o “Ahir, avui i demà, escola en català”. El recorregut ha coincidit amb una manifestació de transportistes i una marxa lenta de taxis en protesta per la pujada de preus dels carburants.

També hi ha hagut manifestacions a Lleida, Tarragona i Girona i una concentració de suport a Palma.

La jornada de protesta s’ha fet dos dies abans que  s’acabi el termini que el TSJC va donar a la Generalitat perquè doni resposta a la resolució d’aplicar un 25% de castellà a les escoles catalanes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share