Tots els alumnes de la Catalunya Nord podran aprendre català d’aquí a deu anys

L’Oficina Pública de la Llengua Catalana vetllarà pel compliment de l’acord amb l’Estat francès

El català s’estendrà progressivament als centres educatius de la Catalunya Nord i, en un termini de deu anys, tots els alumnes que vulguin el podran aprendre. Així ho estableix l’Acord-Marc per al desenvolupament i l’estructuració de l’ensenyament del català que han signat aquest dimecres l’Estat francès, la Regió d’Occitània i el Departament dels Pirineus Orientals a Perpinyà. A l’acte de signatura hi ha assistit, en representació de la Generalitat de Catalunya, el secretari de Política Lingüística, Francesc-Xavier Vila i el director general de la casa de la Generalitat a Perpinyà, Alfons Quera i Carré.

Han signat l’acord, Sophie Béjean, rectora de l’Acadèmia de Montpeller, en representació d’Educació Nacional; Benjamin Assié, conseller regional responsable de les llengües occitana i catalana, en representació de la Regió d’Occitània, i Hermeline Malherbe, presidenta del Consell Departamental dels Pirineus Orientals. L’Oficina Pública de la Llengua Catalana (OPLC) s’encarregarà de dinamitzar i fer el seguiment anual de l’aplicació de l’acord, que es desplegarà a partir d’un conveni específic que en concretarà els aspectes pràctics i que se signarà properament.

Vila ha qualificat l’acord de “dia històric a la Catalunya Nord”. En el mateix sentit s’ha expressat Benjamin Assié, conseller régional delegat de les llengües occitana i catalana, que s’ha felicitat per “aquest gran dia per a la llengua catalana que engegarà una nova dinàmica”. Assié ha reconegut que el projecte arriba amb un “cert retard”, però ha assegurat que això “ha permès arribar a un objectiu més ambiciós”.

El president de l’Associació per a l’Ensenyament del Català (Aplec), Alà Baylac-Ferrer, ha qualificat la mesura de “pas important per a la generalització de l’ensenyament del català” que pot servir d’exemple per a altres territoris com el País Basc, Alsàcia i Còrsega. En declaracions a France Bleu Roussillon, Baylac-Ferrer ha recordat que l’acord ha arribat amb “retard” i ara espera més celeritat en “la signatura d’un conveni amb objectius més precisos”.

Segons informa el diari L’Indépendant, Canet de Rosselló i Santa Maria de la Mar disposaran d’una línia d’ensenyament inicial suplementària, així com el col·legi Alice et Jean Olibo de Sant Cebrià de Rosselló. Al col·legi Cerdanya, a la Guingueta d’Ix, s’hi reforçaran els cursos d’ensenyament bilingüe, mentre que a Perpinyà, l’escola infantil Lamartine acollirà una classe addicional d’ensenyament bilingüe.

El projecte Mare Nostrum d’aprenentatge de llengües clàssiques, estrangeres i “regionals” s’estendrà, a més a diversos centres educatius de Prada, Ribesaltes, Arles, Sant Andreu de Sureda i Perpinyà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share