Trudeau es disculpa per bandejar el francès

El primer ministre canadenc admet que no ha respectat la llei lingüística en la gestió del coronavirus

El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, ha fet un exercici poc freqüent en un governant en disculpar-se per haver bandejat una llengua, el francès, en la resposta del seu executiu a la pandèmia del coronavirus. Trudeau ha admès que, durant aquesta època excepcional, s’han incomplert algunes lleis lingüístiques com les que exigeixen l’etiquetatge en els dos idiomes oficials del país: l’anglès i el francès.

Entre els incompliments de la llei hi ha la importació de desinfectants que només estaven etiquetats en anglès i que s’han hagut d’importar sense per “la situació extrema” en què es trobava el país. “En algunes situacions hem d’acceptar rètols i etiquetes unilingües, però preferiríem que això no passés perquè la nostra dualitat lingüística no és només important per la identitat canadenca, sinó per la seguretat dels consumidors”, ha argumentat Trudeau.

Les explicacions del primer ministre no han convençut els representants polítics del Quebec, ni molts dels francòfons del país, aproximadament una quarta part dels 37 milions d’habitants que té el Canadà, que es queixen que la comunicació sanitària sobre el coronavirus només s’ha fet en anglès en algunes províncies on hi ha molta població de llengua francesa.

La demanda de l’ús de diferents llengües per informar sobre la pandèmia de la Covid-19 també és ben present a Europa. El Consell d’Europa va advertir fa uns dies de la necessitat de respectar el dret de ser informats i atesos en la seva llengua i va criticar que alguns estats, com Espanya, signataris de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (Celrom) “no comparteixen la informació, instruccions, directrius o recomanacions en altres llengües que no siguin la llengua oficial del país”.

A Galícia, el menysteniment de la llengua pròpia per part del seu govern durant aquesta crisi sanitària ha portat les entitats de defensa de la llengua a alçar la veu contra el president Alberto Núñez Feijóo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share