TV3 i Catalunya Ràdio arriben al Conflent

La Plataforma per la Llengua i el Casal del Conflent instal·len una antena per donar senyal a 16.000 persones

La Plataforma per la Llengua i el Casal del Conflent han instal·lat aquest dimecres una antena, tant de televisió com de ràdio, per a tots els veïns del Conflent, que permetrà a 8.000 persones d’aquesta comarca de Catalunya Nord veure i escoltar les emissores en català de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisual (CCMA). Les dues entitats calculen que amb la pròxima instal·lació de repetidors a la comarca les emissions de TV3, el Canal 33, el 3/24, Canal Super3 i Esport3, Catalunya Ràdio, Catalunya Informació, Catalunya Música i l’iCat arribaran a 16.000 persones del Conflent..

Amb aquesta iniciativa, les dues entitats pretenen alleujar l’escassa existència de mitjans audiovisuals en català a Catalunya Nord. A principis dels anys 90, la programació de la CCMA arribava a Prada i el Conflent gràcies a uns repetidors instal·lats a la zona per l’Associació Alentorn i el Sindicat de Televisió del Conflent. Amb la implantació de la TDT i la consegüent apagada analògica, es va perdre el senyal dels repetidors i el Conflent es va quedar sense els canals en català que sí que es reben en alguns municipis de la plana del Rosselló gràcies als repetidors de la torre de Madaloc i al pic de Salines. L’única ràdio que emet exclusivament en català és Ràdio Arrels.

La Plataforma per la Llengua denuncia el menysteniment continuat d’Espanya, França i Itàlia de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries (Celrom), signada pels tres estats i ratificada per Espanya, i l’incompliment de la Directiva 2010/13/CE, que regula la llibertat de circulació dels productes audiovisuals. L’entitat remarca l’anomalia d’aquest fet a Europa i recorda que als països nòrdics els ciutadans reben tots els continguts dels canals i de les emissores de ràdio en la llengua pròpia. El president de l’entitat, Òscar Escuder, ha reclamat “un compromís ferm i inequívoc dels quatre estats implicats [Espanya, França, Andorra i Itàlia] per garantir legalment i tecnològicament la reciprocitat total”.

La instal·lació de l’antena ha tingut un cost inicial de 7.000 euros i la Plataforma per la Llengua ha obert una campanya de microdonatius perquè tothom qui ho vulgui contribueixi a cobrir-ne el cost.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share