Un Google Docs políticament correcte

La funció “inclusiva” de l’editor de text en línia causa polèmica al món anglosaxó

Google ha provocat una polèmica amb la funció en fase de proves de l’aplicació Google Docs amb què pretén fomentar el “llenguatge inclusiu” i evitar les paraules i expressions políticament incorrectes. La multinacional nord-americana està desenvolupant una eina que posarà en alerta els usuaris quan estiguin fent servir formes en llengua anglesa “que potser no són inclusives per a tots els lectors” i se’ls oferirà una llista d’alternatives.

Entre les formes en què Google activa el missatge “Alerta inclusiva. Algunes d’aquestes paraules poden no ser inclusives per a tots els lectors. Estudieu fer servir altres paraules” hi ha mots com landlord (propietari), que l’eina substitueix per property owner; mankind (humanitat), per a qui suggereix humankind; i the elderly (els vells), que reemplaça per older adults (adults més grans).

Algunes d’aquestes expressions ja es fan servir habitualment en les comunicacions de les empreses i les institucions, però n’hi ha d’altres que han cridat l’atenció dels mitjans anglosaxons com el veto al terme motherboard (placa base), que el sistema considera inapropiat, i el fet que l’editor de Google suggereixi canviar el mític discurs I Have a Dream de Martin Luther King Jr perquè en lloc de dir “la ferotge urgència d’ara” digui “la intensa urgència d’ara”.

La funció de Google Docs només està prevista, de moment, per als usuaris d’empreses, que tindran l’eina activada per defecte, però la poden ocultar. Tot i això ja ha rebut una allau de crítiques pel seu caràcter “intrusiu” i perquè, segons els seus detractors, restringeix la llibertat d’expressió.

Davant aquesta resposta, Google ha decidit congelar la funció. Segons ha explicat un portaveu de l’empresa al diari The Washington Times, la companyia està analitzant els dubtes que ha generat l’eina del seu editor de text que “s’excedeix en la correcció de certes frases”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share