Un web centralitzarà les queixes per vulneració dels drets lingüístics a la universitat
La Plataforma per la Llengua, el SEPC i la FNEC reclamen més presència del català en l’educació superior
La Plataforma per la Llengua, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) han presentat aquest dijous la campanya “La universitat, en català!”, que té com a objectiu facilitar les denúncies per vulneracions lingüístiques a la universitat i sensibilitzar els estudiants dels drets dels catalanoparlants a Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. La campanya ofereix als alumnes un web perquè facin arribar les denúncies a través d’un senzill formulari que els posarà en contacte amb el servei de queixes de la campanya i amb el de la seva universitat.
La campanya arriba després que molts estudiants universitaris hagin denunciat les vulneracions dels seus drets lingüístics a les universitats, especialment el fet que moltes assignatures que s’ofereixen en català en el pla d’estudis s’acaben fent en castellà, un fet que el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), que aplega les universitats catalanes, s’ha compromès a resoldre. A les Iles Balears, l’Obra Cultural Balear I(OCB) també ha demanat als rectors que es comprometin a revertir la situació “alarmant” que viu la llengua pròpia en l’educació superior.
Segons han explicat els organitzadors de la campanya, al web launiversitatencatala.cat, els estudiants podran tramitar la seva queixa en menys de cinc minuts. Només caldrà que facilitin el nom, un correu de contacte, la informació dels estudis, el nom de la facultat i la universitat on estudien. A més, hauran de seleccionar de quin tipus de vulneració han estat objecte i podran explicar el seu cas concret. El servei redirigirà els estudiants a una adreça concreta de la seva universitat per assegurar que segueixin el procediment establert per cada institució.
La Plataforma per la Llengua es farà càrrec del tractament de les dades per fer un seguiment de l’evolució de les vulneracions i analitzar la situació global. Cada quadrimestre, les organitzacions impulsores publicaran un informe dels resultats.
La iniciativa també té per objectiu que els estudiants coneguin i prenguin consciència dels seus drets. El web, informa del marc legal que els protegeix i mostra testimonis que denuncien l’incompliment dels seus drets lingüístics. S’hi explica, per exemple, que a la universitat és un dret parlar i fer els exàmens orals i escrits en català, queixar-se a l’administració en cas d’una vulneració de drets lingüístics o rebre acollida per seguir els estudis en la llengua pròpia del territori.
La campanya també s’adreça als rectorats de les universitats. En un manifest al qual ja s’han adherit entitats de diferents parts del domini lingüístic, se’ls reclama que augmentin el percentatge d’assignatures ofertes en català, de manera que tots els graus i màsters ofereixin un 60% de grups de docència en català i que, en el cas dels graus, es tendeixi cap al 80%. També es demana que s’exigeixi un nivell mínim de català en la contractació de personal docent i d’administració i serveis i que els serveis lingüístics de les universitats disposin de prou recursos per solucionar amb rapidesa els incompliments del pla docent.