Unides Podem demana anomenar “balear” el català de les Illes
El Congrés dels Diputats espanyol rebutja instar el govern a defensar la unitat de la llengua
El grup parlamentari d’Unides Podem (UP) al Congrés dels Diputats espanyol ha presentat unes esmenes en les quals reclama que s’anomeni “balear” a la llengua catalana parlada a les Illes Balears. Segons informa el Diari de Balears, UP demana “reconèixer i declarar la unitat de la llengua denominada catalana a Catalunya, valenciana a la Comunidad (sic) valenciana i balear (sic) a les Illes Balears, sense que aquest fet suposi menystenir altres denominacions existents”. En una altra esmena es refereixen a la llengua com a “catalana-valenciana-balear” i en una altra proposen que l’Instituto Cervantes sigui el “garant” de la unitat de la llengua.
La proposta d’Unides Podem ha sorprès perquè la denominació de balear al català de les Illes Balears és molt minoritària a diferència del que passa, per exemple, amb mallorquí per referir-se al català que es parla a Mallorca o, en el cas de Catalunya, al tortosí en relació a la variant del català de Tortosa.
El moviment d’UP arriba després que la Comissió de Cultura i Esport del Congrés dels Diputats rebutgés dimecres una Proposició No de Llei (PNL) de Junts per Catalunya que sol·licitava “instar el govern a reconèixer públicament i oficialment la unitat de la llengua catalana […] a tot el territori, així com a Andorra o algunes zones de França, de manera que es reconegui el català com la llengua pròpia de Balears i de la Comunitat Valenciana”. El document demanava “reconèixer i declarar la unitat de la llengua catalana, sense que aquest fet suposi menysprear altres denominacions existents”. La portaveu de JuntsxCat al Congrés, Pilar Calvo, va posar com a exemple de les diferents denominacions territorials del català “l’alguerès, el valencià, el mallorquí, el menorquí, l’eivissenc, l’andorrà, el formentí i el fragatí”.
El text instava el govern espanyol a “impulsar les mesures necessàries per garantir que la comunicació entre els governs territorials que tenen el català com a llengua oficial puguin utilitzar-lo en les seves relacions oficials”.
La PNL va comptar amb els vots a favor d’Esquerra Republicana, JuntsxCat, el PNB i Unides Podem, mentre que el PSOE, Ciutadans, PP i Vox hi van votar en contra.