Vaga de fam per l’escola en català

Jaume Sastre i Carles Furriols temen que el canvi en la Llei de política lingüística creï jurisprudència al País Valencià i les Illes Balears

Els activistes Jaume Sastre i Carles Furriols han començat a Vic una vaga de fam en defensa de l’escola en català que durarà fins al 28 d’abril, data en què es preveia que el Parlament de Catalunya votés la modificació de la Llei de política lingüística i que ha estat ajornada a l’espera d’assolir un suport social més ampli.

Els dos activistes, que estaran acompanyats del cantautor Biel Majoral, són molt crítics amb la proposta de modificació de la llei que van fer ERC, Junts x Cat, el PSC i els Comuns i que estableix, en l’apartat 1, que “el català, com a llengua pròpia de Catalunya, és la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu” i afegeix que “també és emprat el castellà en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre” . Sastre i Furriols temen que el canvi legislatiu creï jurisprudència al País Valencià i a les Illes Balears i fan una crida a desobeir i plantar cara als jutges.

“La gota que ha fet vessar el got” i que ha dut els dos activistes a iniciar la vaga de fam ha estat la sentència del Tribunal Suprem que imposa un 25% de castellà a l’escola, segons ha explicat Sastre. Aquest mestre jubilat balear ja va protagonitzar el 2014 una vaga de fam, de 41 dies contra el pla del trilingüisme de l’aleshores president balear, José Ramón Bauzá, que restava pes al català en l’ensenyament i que va acabar sent, finalment, revocat.

Els dos vaguistes, que s’allotjaran a la Casa de la República de Vic mentre duri la protesta, han rebut el suport de l’expresident de la Generalitat Quim Torra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share