Vint-i-cinc anys de llengua, cultura i llibertat

Ginestà va actuar durant l’acte dels 25 anys de la CAL a l’Ateneu Barcelonès / B.G.B

La CAL es compromet a continuar “omplint el got” del català tant si és mig ple com  mig buit

Bernat Garcia i Bassols

La Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) enguany fa 25 anys  i ho va celebrar dijous en un acte a l’ateneu Barcelonès presentat per Òscar Dalmau. El comunicador va presentar els projectes que la CAL ha posat en marxa durant els seus 25 anys de vida, com per exemple els grups de conversa Xerrem junts i la iniciativa per fer front a la situació d’emergència lingüística anomenada “Parla català”.

A continuació, els guanyadors del concurs de microrelats, un altre projecte de la CAL, van sortir a l’escenari i van ser recompensats amb l’entrega d’un llibre que recull tots els relats guanyadors de les 6 edicions que hi ha hagut. Després d’això, Marcel Pich va cantar unes cançons del cantat mallorquí Guillem d’Efak.

En acabar l’actuació musical, va sortir el filòleg, traductor i escriptor Pau Vidal, que va començar dient que li agradaria que aquell acte fos el de la dissolució de la CAL perquè això voldria dir que el català té tan bona salut que no necessita la tasca de l’entitat. Vidal va assegurar que “hem de seguir l’exemple del canvi climàtic i conscienciar” de la situació que viu la llengua i va demanar un esforç per fer la cultura catalana atractiva. Cal “portar la cultura al centre comercial i al TikTok”, va dir.

La segona actuació musical de l’acte va anar a càrrec de Ginestà, que va tocar tant algunes de les seves cançons més conegudes com d’altres que no s’han estrenat encara.

Per acabar, hi va haver els parlaments del president de la CAL, Jaume Marfany; del secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila; i de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs. Marfany va destacar la “llengua, cultura i llibertat” com els objectius i les paraules que millor descriuen la CAL i, davant el debat sobre la situació del català, va advocar per passar a l’acció. “Nosaltres no ens preguntem si el got està mig ple o mig buit, som els que anem a buscar l’aigua que falta per omplir-lo”, va assegurar.

Borràs va felicitar l’organització per l’aniversari, però va mostrar la seva “recança perquè la llengua encara està en perill tot i tota la feina que han fet associacions com la CAL durant els seus 25 anys de vida.”

L’acte va finalitzar amb el cant dels Segadors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share