‘Viquiestirada’ per fer un salt de qualitat

La Viquipèdia en català engega un projecte per completar els articles més curts

La Viquipèdia en català és una de les més destacades del món. Va ser la tercera a crear-se, just després de l’alemanya, i la segona a oferir continguts, després de l’anglesa. Al gener va arribar als 600.000 articles consultables i actualment és considerada la de millor qualitat pel que fa als 1.000 articles que tota versió lingüística hauria de tenir, és a dir, les entrades més bàsiques. Els seus editors, però, no en tenen prou i ara volen donar un “impuls a la qualitat”, segons explica Xavier Dengra, membre d’Amical Wikimedia.

La solució, fer una ‘Viquiestirada’ o, dit d’una altra manera, un projecte per completar els articles més curts, anomenats esborranys en llenguatge viquipedista. Es tracta d’entrades amb una extensió de menys de 3.000 caràcters -explica Dengra-, sense referències bibliogràfiques, cosa que compromet la qualitat de l’enciclopèdia en línia. En total, suposen més d’una quarta part dels articles en català.

Per revertir els “biaixos” i “omplir els forats” de la Viquipèdia, l’Amical Wikimedia s’ha empescat un concurs per animar els voluntaris a editar articles, a estirar-los i dotar-los de més extensió i qualitat. Cada mes es farà un concurs en què el guanyador s’endurà un lot de tres llibres; el segon, de dos llibres; i el tercer, d’un. Al març s’ha proposat millorar els articles de biografies, especialment de dones, ja que és el mes del Dia de la dona treballadora, i a l’abril, mes de Sant Jordi, els de literatura.

Els concursants aconseguiran una quantitat de punts en funció del nombre d’articles que editin a final de mes i es bonificaran segons  la seva categoria -gamma estàndard o gamma extra (els més llegits en altres llengües)-. A més, hi haurà un premi especial, a final d’any, per al viquipedista que hagi acumulat més punts des del març fins al desembre.

L’objectiu de tot plegat, segons Xavier Dengra, és millorar la qualitat de la Viquipèdia en català i que es multipliqui el nombre d’articles “de referència”, assenyalats a l’enciclopèdia en línia amb una estrelleta. De moment, ja s’han apuntat a la Viquiestirada 25 viquipedistes que han fet una setantena d’articles.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share