Xile avança cap a l’Estat plurilingüe

Elisa Loncon, representant del poble maputxe a la Convenció Constitucional / CC

Aproven un article que proposa que la nova Constitució reconegui l’oficialitat de les llengües indígenes als seus territoris

La comissió que està elaborant una nova Constitució per a Xile ha aprovat un article que descriu el país sud-americà com un estat plurilingüe. La Comissió de Principis Constitucionals de la Convenció que està elaborant una nova Carta Magna va aprovar l’article per 111 vots a favor, 23 en contra i 19 abstencions.

La proposta afirma que “Xile és un Estat plurilingüe, el seu idioma oficial és el castellà i els idiomes dels pobles indígenes seran oficials en les seves autonomies territorials”. El text assenyala, a més, que “l’Estat garantirà el coneixement, valoració i respecte de les llengües indígenes de tots els pobles de l’Estat Plurinacional”. També reconeix “la llengua de signes xilena com a llengua natural i oficial de les persones sordes així com els seus drets lingüístics en tots els àmbits de la vida social”.

Elisa Loncon, lingüista i representant del poble maputxe, es va felicitar per l’aprovació de l’article perquè “és una norma avançada en matèria de política lingüística ja que valora totes les llengües dels pobles en igualtat de condicions, ús, estudi i valoració”. “Els pobles volem continuar parlant les nostres llengües als nostres territoris”, va afegir.

Tot i que l’article sobre les llengües de Xile fa referència a “l’Estat Plurinacional”, la comissió va rebutjar l’article que concreta en què consisteix la plurinacionalitat. L’articulat rebutjat deia que el país és “un Estat plurinacional, que reconeix la coexistència dels diversos pobles en igualtat i sense discriminació en la distribució i exercici del poder. L’Estat garanteix la lliure determinació, les autonomies i els altres drets col·lectius dels pobles i nacions indígenes, mitjançant els mecanismes que estableix aquesta Constitució i les lleis”. Aquest article serà retornat a la comissió de Principis Constitucionals perquè sigui modificat.

Els nou articles aprovats es votaran aquesta setmana i els que rebin la llum verda formaran part de la proposta de nova Constitució de Xile de la Convenció.

La Convenció per redactar una nova Constitució per a Xile es va posar en marxa després del plebiscit que es va fer l’octubre del 2020, que donava a l’Estat el mandat d’engegar un procés constituent que deixés enrere la Carta Magna vigent, aprovada sota la dictadura d’Augusto Pinochet.

Segons el cens del 2017, un 13% de la població xilena pertany als pobles originaris. D’aquests, un 79,8% són del poble maputxe, un 7,2% de l’aimara, un 4,1% diaguita i un 1,6% quítxua. La població indígena majoritària, els maputxes, suposen el 9,9% del total dels habitants del país.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share