Sunday, December 1, 2024
Actualitat

Deures per a la llengua més enllà de l’escola

Acte de presentació de la campanya “No t’excusis”, dimarts a l’escola Rosselló-Pòrcel de Santa Coloma de Gramenet / R.G.A.

La campanya “No t’excusis” es proposa fomentar el català també fora de les aules

R. G. A.

Fa uns dies van aparèixer cartells i pancartes en algunes escoles i instituts de Catalunya amb el lema “Segur que tenim una escola en català?” en què es qüestiona la validesa de l’actual model d’escola catalana a l’hora de garantir l’aprenentatge i l’ús social de la llengua pròpia. Els cartells anaven acompanyats de dades d’estudis sociolingüístics recents, que alerten d’una pèrdua sensible de la presència del català als centres educatius, especialment fora de l’àmbit acadèmic.

La Plataforma per la Llengua, la Intersindical-CSC, Ustec-STEs i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han presentat aquest dimarts la campanya “No t’excusis”, que pretén conscienciar els adults del paper que tenen davant els infants i els adolescents com a referents lingüístics, uns referents que proposen que vagin més enllà de la llengua de la docència a dins de l’aula.

“La immersió lingüística va ser un èxit, però hi ha hagut un cert relaxament”, ha advertit la filòloga i mestra Teresa Casals en la presentació de la campanya a l’escola Rosselló-Pòrcel, de Santa Coloma de Gramenet, el primer centre educatiu públic de Catalunya a aplicar la immersió en català. “Als anys vuitanta hi va haver un pacte social per fer del català la llengua de cohesió social, però aquest pacte s’ha de revisar”, ha afegit la vicepresidenta de la Plataforma per la Llengua, Mireia Plana, que ha posat com a exemple l’estudi que va fer la seva entitat en diversos patis d’escoles i instituts de zones urbanes de Catalunya, que mostraven que només el 35% de les converses són en català.

L’objectiu de “No t’excusis” és estendre l’ús del català als menjadors escolars, les activitats extraescolars i esportives i altres en àmbits, especialment els que freqüenten els joves, però també els treballadors, tal com ha recordat Sergi Perelló, secretari general d’Intersindical-CSCm que ha alertat del “retrocés important” de la llengua pròpia en l’àmbit laboral. “El català desapareix dels patis, de la televisió… s’està morint i ens hi han de trobar de cara”, ha advertit Marta Daviu, portaveu nacional del SEPC.

La campanya està oberta a tothom qui ho vulgui, que s’hi pot adherir a través del web notexcusis.cat. El portal fa una diagnosi de la situació de la llengua i, en una carta oberta, demana la col·laboració dels adults que són referents lingüístics per als infants i adolescents. A través del web s’aportaran eines i s’organitzaran activitats adreçades a cinc sectors clau: el personal docent, els entrenadors esportius, els monitors de lleure i de menjador, les famílies i l’administració.

La carta oberta s’adreça especialment als adults que, pel seu rol específic, són referents lingüístics per als infants i adolescents. En concret, durant tot el curs escolar, es donaran eines i s’organitzaran activitats adreçades a cinc sectors clau: el personal docent, els entrenadors esportius, els monitors de lleure i de menjador, les famílies i l’administració.

La missiva també s’adreça al Departament d’Educació i tota la Generalitat, als ajuntaments i al personal de l’administració perquè abandonin la inèrcia dels darrers anys i siguin proactius a favor del foment de la llengua pròpia. “Cal que els govern inverteixi recursos per al català i per evitar la desigualtat i la segregació”, ha reclamat Iolanda Segura, portaveu nacional d’Ustec-STES, que ha demanat que s’aposti per les aules d’acollida i que no s’apliquin les sentències contràries a la llengua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics