El govern català nomena F. Xavier Vila secretari de Política Lingüística

F. Xavier Vila durant una entrevist amb el Diari de la llengua a la Universitat de Barcelona el desembre del 2019 / R.G.A.

El sociolingüista té l’encàrrec d’impulsar un “pacte per la llengua”

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha anunciat aquest dimarts el nomenament de F. Xavier Vila com a secretari general de Política Lingüística per als propers quatre anys. Vila té l’encàrrec de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, de “garantir el futur del català, l’occità i la llengua dels signes catalana (LSC)” en el “context plurilingüe” de Catalunya.

El nomenament de Vila arriba després que el govern català hagi reestructurat el Departament de Cultura i hagi elevat Política Lingüística al rang de secretaria en lloc de direcció general com fins ara. La consellera assegura que la llengua serà una “prioritat” del govern i ha promès impulsar “un gran pacte per la llengua per tal de protegir, incentivar i incrementar l’ús del català en tots els sectors”.

Francesc Xavier Vila (Esplugues de Llobregat, 1966) és catedràtic de sociolingüística catalana del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de Barcelona, del qual n’ha estat el director entre el novembre de 2017 i el juny de 2021. Llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona (1989) i doctor en Lingüística per la Vrije Universiteit Brussel (1996), ha impartit docència en diverses universitats nacionals i estrangeres. Va ser el director del Màster en Assessorament, Política Lingüística i Serveis Editorials de la Universitat de Barcelona. Des de l’abril del 2010 fins al seu nomenament com a secretari de Política Lingüística ha estat director del Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació (CUSC) de la Universitat de Barcelona. Anteriorment havia estat el primer director de la Xarxa CRUSCAT (Coneixements, Representacions i Usos del català) de l’Institut d’Estudis Catalans (2004-2009).

Vila té nombroses publicacions especialitzades en forma de llibres, capítols de llibre i articles en revistes, i també s’ha dedicat a la divulgació científica en forma d’articles a la premsa, conferències i altres activitats. Entre les seves darreres publicacions hi ha, entre d’altres, l’estudi Català, youtubers i instagramers. Un punt de partida per promoure l’ús de la llengua, fet en col·laboració amb Marina Massaguer i Avel·lí Flors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share