El Suprem ratifica l’anul·lació del decret lingüístic valencià

El Palau de la Generalitat Valenciana / Viquipèdia

L’alt tribunal avala la prohibició de comunicar-se en català amb Catalunya i les Illes Balears

El Tribunal Suprem (TS) ha avalat la resolució del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, que havia anul·lat nombrosos articles del decret d’usos institucionals i administratius de les llengües cooficials. Entre aquests hi ha l’ordre que determinava que els funcionaris s’adrecessin, per defecte, en valencià als ciutadans i que la retolació dels espais de l’administració es fes en la llengua pròpia.

Segons ha publicat aquest diumenge el diari Las Provincias, el Suprem ha desestimat, fins i tot, l’únic punt dels recurrents -l’Advocacia de la Generalitat i el Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià-Intersindical Valenciana (STEPV-IV)-, que, inicialment havia avalat de la norma: el fet que no calgués la traducció al castellà dels documents o resolucions quan aquests tinguessin repercussió únicament en altres territoris que comparteixen el mateix “àmbit lingüístic”. El TS, tal com havia fet en el seu moment l’Advocacia de l’Estat, que defensa que el valencià “només és oficial a la Comunitat Valenciana”, com si fos una llengua diferent de la que es parla a Catalunya i les Illes Balears, considera que la Generalitat no té competències per determinar quin és l’“àmbit lingüístic” de la llengua pròpia del País Valencià.

La resolució del Tribunal Suprem ha provocat indignació arreu dels territoris de parla catalana. Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha acusat el TS, en una piulada a Twitter, d’“atacar l’autogovern del poble valencià i fins i tot la ciència” pel fet que “qüestiona el fet de l’àmbit lingüístic i nega a les administracions que comparteixen l’àmbit català el dret a parlar entre elles en la seua llengua”, mentre que el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha remarcat que “acatar aquesta sentència seria acceptar una burla monstruosa i ignominiosa a la nostra llengua”. “Per descomptat, la Generalitat de Catalunya seguirà comunicant-se en català, llengua comuna, amb els governs de les Illes i del País Valencià”, ha afegit Torra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share