Google es proposa estendre la intel·ligència artificial a mil llengües

L’empresa pretén donar una empenta als idiomes poc presents a internet

Google ha anunciat un pla per aplegar en un sol model d’intel·ligència artificial les mil llengües més parlades del món entre les quals hi ha el català i que permetrà la traducció simultània entre aquests idiomes. L’empresa ja ha desenvolupat un Model de Parla Universal (USM) que ha estat entrenat en més de 400 llengües i que ha de servir de base per al seu ambiciós projecte.

“Arreu del món es parlen més de 7.000 llengües i molt poques estan ben representades en línia avui dia. Això vol dir que els enfocaments tradicionals d’entrenar models de llengua del text al web no se’n surten a l’hora de reflectir la diversitat i com ens comuniquem de forma global”, explica l’empresa en una publicació a seu blog oficial.

Google ha fet darrerament passos importants per estendre serveis seus com el traductor a més idiomes. El juny passat en va incorporar 24 de nous al seu sistema multilingüe de traducció automàtica, molts dels quals parlats per milions de persones que no tenen la consideració de llengües oficials o d’ús preferent als seus estats. Ara ja té 133 idiomes disponibles al seu traductor A més, ha habilitat la funció d’escriptura per veu per a nou llengües africanes més al Gboard.

L’empresa californiana, a banda de treballar amb els textos disponibles a internet, recollirà dades de vídeos, imatges i àudios, fet que resultarà de gran utilitat, especialment per a les llengües que no tenen gaire material escrit disponible.

La multinacional ha avisat, però, que el seu projecte trigarà anys a fer-se realitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share