Les llengües autòctones del Canadà reclamen els seus drets

El francès recula al Quebec en benefici de l’anglès

Les organitzacions de defensa de les llengües autòctones del Canadà han denunciat el pla del govern federal de no estendre als centenars de treballadors de l’administració que parlen aquests idiomes el pagament anual que sí que reben els funcionaris competents en les dues llengües oficials del país (anglès i francès).

El govern canadenc paga des de finals dels anys 1970 un bonus de 800 dòlars canadencs (620 euros) als treballadors que parlen anglès i francès i els prop de 500 funcionaris que fan servir llengües indígenes a la feina confiaven a rebre el mateix tracte, però el Ministeri de Finances ha deixat clar que no té “previst estendre el bonus del bilingüisme a les llengües indígenes”.

Els representants dels pobles autòctons recorden que el Canadà es va fundar sobre terres indígenes, que van ser desposseïdes de molts dels seus drets, i el Nou Partit Democràtic ha reclamat que s’estengui el bo lingüístic com un “acte de reconciliació”. L’Aliança de Servei Públic del Canadà, el principal sindicat de treballadors de l’administració federal, també dona suport a les demandes dels parlants de llengües indígenes.

Els nadius del Quebec han intensificat els darrers anys les reclamacions dels seus drets lingüístics. Entre els greuges més recents hi ha la llei aprovada el maig passat al Quebec per protegir el francès, que comunitats com la dels inuits consideren “colonial” perquè obligarà els escolars, que estudien en la seva llengua materna a les escoles, a afegir l’aprenentatge del francès al de l’anglès, que ja estudien en l’educació postobligatòria

També estan inquiets els francòfons després que s’hagin fet públiques les dades del cens del 2021, que revelen que el francès continua perdent terreny tant al Canadà com al Quebec en benefici de l’anglès. El nombre de persones que tenen l’anglès com a primera llengua al Quebec supera, per primer cop, el milió de persones.

Tot i que en nombres absoluts, el nombre de parlants de francès ha augmentat els darrers anys, percentualment ha reculat entre els anys 2016 i 2021. El percentatge de residents al Quebec que té el francès com a primera llengua ha passat en cinc anys del 77,1% al 74,8%, mentre que els qui parlen principalment aquesta llengua a casa ha variat del 79% al 77,5%.El ministre canadenc de Llengües Oficials, Ginette Petitpas Taylor, admet que la situació del francès al Canadà és “preocupant”. De fet, el març passat va anunciar que s’actualitzaria la Llei de Llengües Oficials del Canadà, aprovada fa cinquanta anys i sense canvis substancials des del 1988. Entre les modificacions que s’estan estudiant hi ha el reconeixement del francès com la llengua oficial del Quebec i establir que els jutges del Tribunal Suprem hagin de ser bilingües.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share