Primera guarderia en gaèlic a Irlanda del Nord

Una nena de preescolar asseguda en una cadira / Kelly Sikkema / Unsplash

La llengua irlandesa guanya terreny en l’ensenyament

La primera guarderia en gaèlic irlandès obrirà a Belfast aquest setembre després que hagi rebut 73.000 lliures (84.600 euros) de finançament del Foras na Gaeilge, l’organisme Nord-Sud per a la promoció de la llengua irlandesa. El centre Naíscoil na Seolta, que engegarà amb setze nens, estarà situat a l’est de la capital nord-irlandesa, però encara no està decidit el lloc exacte

La posada en funcionament de l’escola bressol suposa un pas més en la promoció de l’irlandès en l’ensenyament a Irlanda del Nord després que ja s’hagi obert els darrers anys una escola en aquesta llengua a l’est de la ciutat. Actualment, més de 7.000 alumnes estudien en gaèlic a Irlanda del Nord.

El reconeixement del gaèlic a Irlanda del Nord és objecte de controvèrsia des de fa mesos.  El 10 de gener passat va ser reconegut com a idioma oficial d’Irlanda del Nord juntament amb l’anglès, en l’anomenat Acord d’Stormont, després que la justícia dictés el 2017 que el govern nord-irlandès havia d’adoptar una estratègia per promoure la llengua irlandesa. Cinc anys després, l’executiu no ha fet cap pas en aquest sentit, una inacció que l’entitat de defensa de la llengua Conradh na Gaeilge ha anunciat que portarà als tribunals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share