El TSJC ordena mantenir el 25% de castellà en dos instituts

Educació acusa l’alt tribunal de “retorçar els arguments jurídics” i recorrerà les resolucions

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha generat més confusió sobre el model lingüístic de l’escola catalana en mantenir les mesures cautelars del 25% de castellà de dos instituts de secundària: un del Prat de Llobregat i un altre de Vila-seca. L’alt tribunal fa ara una interpretació diferent de la que va fer el juliol passat en què admetia  la “impossibilitat legal” d’obligar a executar la sentència que obliga tots els centres educatius de Catalunya a impartir almenys el 25% de les matèries en castellà perquè contradiu la nova legislació catalana sobre l’ús de llengües oficials en l’ensenyament contrària a la imposició de percentatge lingüístics a les aules.

En aquesta ocasió, els magistrats consideren que la nova legislació catalana “en cap cas incideix de forma instantània sobre situacions jurídiques individuals ja reconegudes, ja que, encara que la legislació catalana no defineixi el castellà com a llengua vehicular, el seu ús educatiu està recollit en la nova normativa i el dret individual de l’alumne a rebre ensenyament en castellà té base constitucional i està previst en la legislació bàsica estatal”.

El TSJC reconeix que la nova normativa catalana pot “afectar la mesura cautelar decretada sobre l’ús de llengües”, però no veu incompatible la imposició del 25% de castellà “mentre no consti que se n’hagi produït l’aplicació concreta que afecti la mesura cautelar”. El tribunal remarca que la Generalitat no ha al·legat quins són els “criteris pedagògics individualitzats que determinen la necessitat de modificar la decisió cautelar” en cap dels dos casos i per això rebutja el recurs del govern.

La secretària general d’Educació de la Generalitat, Patrícia Gomà, ha anunciat que el govern recorrerà les dues resolucions del TSJC i ha denunciat que l’alt tribunal “retorça els arguments jurídics” per “allargar l’incompliment del nou marc normatiu” de Catalunya. Educació es reunirà pròximament amb els centres afectats per determinar els passos a seguir. La Generalitat té fins al 3 d’octubre per presentar el recurs.

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va anunciar a l’1 de setembre que el nou curs escolar començaria sense que cap centre educatiu apliqués el 25% de castellà gràcies a la llei del Parlament i al decret del govern contrari a la imposició dels percentatges, però una part dels centres afectats per mesures cautelars o sentències del TSJC que els imposaven el 25% de castellà no s’han adaptat a les directrius del govern.

La normativa de la Generalitat està ara pendent del Tribunal Constitucional (TC), que s’ha de pronunciar sobre si les lleis s’ajusten a la Carta Magna després que el TSJC hagi denunciat que hi ha articles que infrigeixen la Constitució. El TC ha admès a tràmit els recursos del PP, Ciutadans i Vox contra les noves lleis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share