Els sanitaris balears s’organitzen per defensar el català
Més de 300 professionals s’uneixen en el col·lectiu Sanitaris per la Llengua per fer front a l’ofensiva política
Els professionals sanitaris de les Illes Balears han començat a organitzar-se per defensar els drets lingüístics dels ciutadans enmig de l’ofensiva contra el català del govern del Partit Popular amb el suport de Vox. Més de 300 professionals de centres sanitaris de l’arxipèlag van presentar dilluns el col·lectiu Sanitaris per la Llengua, que té el suport de l’Obra Cultural Balear (OCB), en un acte a ca n’Alcover en què es van comprometre a “promoure l’ús del català en la sanitat” davant la “reculada” de la llengua pròpia a les Illes.
La iniciativa va ser presentada per l’anestesiòleg de l’Hospital Son Llàtzer Marc Bonet, coordinador general de Sanitaris per la Llengua, que va llegir el decàleg que ha fet aquest col·lectiu, d’ideologies diverses, i units pel “respecte a la llengua” i per garantir el dret dels pacients a adreçar-se als metges en la seva llengua.
Els sanitaris remarquen que, a més de tenir dret a una comunicació amb els professionals en la llengua pròpia, que el pacient s’expressi en el seu idioma “és beneficiós per a una bona diagnosi”. El col·lectiu assenyala que “la incorporació d’un nombre substancial de professionals que no coneixen el català” n’afavoreix “la reculada”, però avisa que els professionals catalanoparlants, tant si ho són d’origen com d’adopció, “fan un ús molt restringit” del català en els seus llocs de treball.
Per tot plegat proposen “deu patrons de conducta” recollits en un decàleg que preveu adreçar-se en català als professionals sanitaris, d’entrada, encara que responguin en castellà, atendre en català els pacients i canviar de llengua si el pacient ho demana. El col·lectiu també proposa emprar el català en sessions clíniques, cursos i reunions de professionals, escriure en català a la història clínica dels hospitals i d’atenció primària i fer els informes de derivació i peticions de proves en aquesta llengua, així com els informes d’ingrés, alta o consulta.
Es comprometen, a més, a comunicar-se amb les institucions i organismes administratius en català, fins i tot quan responguin a una comunicació en castellà, a tenir els consentiments informats i fulls informatius disponibles en la llengua pròpia i a redactar en català els certificats que els sol·licitin tant pacients com administracions. Finalment, es proposen fer servir per escrit el català normatiu i amb el nivell de formalitat adequat.
La presentació de Sanitaris per la Llengua arriba en un context de preocupació per la situació del català, especialment en l’àmbit sanitari, on és freqüent que els pacients siguin discriminats pels professionals per parlar en català. El govern de Marga Prohens, a més, ha eliminat el requisit d’acreditar el coneixement del català per accedir a la sanitat pública, una decisió que una cinquantena de diputats dels grups parlamentaris socialista i Sumar plurinacional van recórrer al Tribunal Constitucional (TC), a instàncies de l’OCB. El TC ha admès a tràmit el recurs.
Foto: Presentació del col·lectiu Sanitaris per la Llengua, dilluns a Palma / OCB