S’estrena la primera sèrie en aranès

Fotos: Conselh Generau d’Aran

La ficció de Lleida TV resoldrà dubtes lingüístics en clau d’humor

Lleida Televisió emetrà, a partir del dilluns vinent, la primera sèrie de ficció en aranès gravada a la Vall d’Aran. La sèrie Èm çò qu’èm (Som el que som) és una coproducció del Conselh Generau d’Aran i Lleida TV a través de la productora Kionalia Project.

Amb aquest projecte, els impulsors es proposen promoure la llengua occitana a l’Aran per canals diferents dels que s’han explorat fins ara i arribar a un públic extens. “Hem volgut fer servir un instrument tan potent com els continguts audiovisuals per impulsar la promoció i normalització de l’aranès”, va dir el síndic d’Aran, Francés Boya, durant la presentació de la sèrie. “Per evitar la desaparició de l’aranès considerem indispensable que la nostra llengua pròpia compti amb els mateixos recursos que altres llengües oficials”, va afegir.

La sèrie, que té un total de quinze capítols, està protagonitzada per la SIA, una experta en l’occità, a qui els altres personatges li fan consultes sobre la llengua i la cultura araneses. La protagonista resol els dubtes mitjançant la intel·ligència artificial i la realitat virtual, que posen els personatges en diferents situacions en les quals aprenen les expressions correctes en aranès en clau d’humor.

A banda de contribuir a normalitzar l’aranès, la sèrie serveix també per “donar visibilitat al gran talent que hi ha a la Vall d’Aran”, remarca Boya, ja que els que han participat en aquesta ficció són actors i actrius del territori.

Segons la darrera Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població (EULP), del 2018, l’occità a la Vall d’Aran ha experimentat un important augment en el percentatge de persones que el saben parlar, llegir i escriure, però hi ha una proporció preocupant de persones que tenen l’aranès com a llengua habitual (un 19,7%), un percentatge, fins i tot, inferior al dels qui tenen l’occità com a idioma inicial (21,4%) i com a llengua d’identificació (24,7%).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share