Tres nous episodis de discriminació lingüística en centres sanitaris valencians

La Plataforma per la Llengua denuncia els casos davant la Conselleria de Salut

La Plataforma per la Llengua ha denunciat tres nous casos de discriminació lingüística en centres sanitaris valencians durant el mes d’agost, que se sumen a la llarga llista de denúncies que s’han rebut al País Valencià els darrers anys en aquest àmbit.

L’entitat revela el cas d’una infermera de l’Hospital de la Ribera, hospital públic d’Alzira, gestionat per la Generalitat Valenciana, va exigir l’1 d’agost passat a una anciana ingressada, que parla normalment en valencià i a qui li costa expressar-se en una altra llengua, que li parlés en castellà. Pocs dies després, en la consulta telefònica del Centre de Salut Gil i Morte, de València, Anna Garcia es va adreçar en valencià a una doctora i aquesta li va reclamar que li parlés en castellà. Al centre de salut d’Ibi-I, a l’Alcoià, Paloma Payà, que acompanyava la seva mare el 28 d’agost, es va adreçar en valencià a una doctora que li va ordenar que li parlés en castellà i la va escridassar. 

La sanitat és, de llarg, l’àmbit de la Generalitat Valenciana que més queixes per discriminació lingüística genera. Segons les dades de  la memòria de l’Oficina de Drets Lingüístics de l’any 2018, aquest àmbit concentra el 36% dels casos. També és un dels sectors on més denúncies es registren arreu dels territoris de parla catalana, segons les dades de la mateixa Plataforma per la Llengua, que l’octubre del 2019 ja havia rebut el mateix nombre de queixes que en tot l’any anterior.

L’entitat ha demanat a la Conselleria de Sanitat i a les direccions de l’Hospital de la Ribera, d’Alzira, i dels centres de salut Gil i Morte, de València, i d’Ibi  que s’informi els departaments professionals del deure de garantir el dret dels ciutadans d’expressar-se en valenci i a rebre resposta en la mateixa llengua utilitzada, tal com preveuen la llei d’ús i ensenyament del valencià, l’Estatut d’Autonomia i el decret que regula els usos institucionals i administratius de les llengües oficials en l’Administració de la Generalitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share