Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears tracten la reciprocitat dels mitjans

Els responsables de política lingüística busquen fórmules per impulsar el català en el món audiovisual
La directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya (DGPL), Ester Franquesa; la directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Beatriu Defior, i el director general de Política Lingüística i Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano, s’han reunit aquest divendres a Barcelona per coordinar esforços en l’impuls de la llengua catalana. La trobada, la setena que mantenen els responsables de política lingüística dels tres governs, ha tractat qüestions com l’acreditació de coneixements de llengua, el català en l’àmbit de la salut i la presència de la llengua comuna a la televisió, en altres plataformes audiovisuals i en els videojocs.
La reunió arriba en un moment en què diverses entitats, com la Federació d’organitzacions de la llengua catalana (FOLC), han engegat campanyes per la reciprocitat dels mitjans de comunicació en català dels tres territoris, un aspecte que els tres responsables han tractat, juntament amb la presència de la llengua en l’oferta de pel·lícules i sèries de les noves plataformes audiovisuals.
El govern català, a més, ha convidat a impulsar conjuntament la Ruta de la llengua, promoguda inicialment per l’Associació Amics de les Homilies d’Organyà. La Ruta permet conèixer sobre el territori els principals referents històrics de la llengua compartida i visibilitzar-ne la unitat. També s’ha acordat estendre als tres territoris la setena edició d la viquimarató Nit de la Llengua al Món Digital, una activitat organitzada anualment per Amical Wikimedia i la DGPL, en què diversos voluntaris participen en una viquimarató per ampliar amb referències fiables articles relacionats amb la llengua catalana a la Viquipèdia.
Els responsables de la Política Lingüística han abordat la cooperació en matèria de promoció europea de la llengua i la seva participació a la Xarxa Europea per a la Promoció de la Diversitat Lingüística. També han tractat les enquestes d’usos lingüístics als diferents territoris i la propera enquesta del Cens de població, que es durà a terme l’any 2021.
A la reunió s’ha valorat l’informe del Comitè de Ministres del Consell d’Europa sobre l’aplicació a l’Estat de la Carta Europea de les llengües regionals i minoritàries (Celrom). Els directors generals demanen a l’Estat l’aplicació de les recomanacions d’acció immediata: la modificació de la Llei orgànica del poder judicial per garantir l’ús del català en els procediments judicials i l’ús del català en l’Administració de l’Estat. També s’han abordat, per primera vegada en aquestes reunions, les accions desenvolupades per promoure la llengua de signes catalana.
La propera reunió entre els directors generals dels tres governs es farà a València.
Crec que caldria afegir-hi altres comunitats catalanoparlants com Catalunya Nord, La Franja, i també Andorra.
perquè no se’n parla mai d’Andorra com a comunitat catalanoparlant?
Ja es hora q complets quens
La reciprocitat entre les nostres
Radiotelevisipns