Crida al futur president de França a donar suport al català

L’APLEC reclama la cooficialitat de la llengua i l’extensió de l’ensenyament
Macron rebutja mullar-se sobre la diversitat lingüística
L’Associació per a l’ensenyament del català (APLEC) de la Catalunya Nord ha demanat, en vigílies de les eleccions presidencials franceses del 24 d’abril, que el futur president de la República es comprometi formalment a donar “un suport clar i concret a favor del català”. L’APLEC recorda que “el català pateix a França d’un tractament clarament injust que posa en perill la seua supervivència” i que “la població i les institucions nordcatalanes són molt majoritàriament favorables a una reconeixença, un ensenyament i una utilització ampla de la llengua catalana”.
Per tot plegat, l’entitat demana la cooficialitat de la llengua catalana al territori departamental, els mitjans necessaris per generalitzar la iniciació a la llengua catalana per a tots els alumnes, la generalització de l’oferta d’ensenyament bilingüe a tots els establiments primaris i secundaris i la creació de mitjans públics de ràdio i televisió en català.
La Plataforma per la Llengua també va fer una sèrie de propostes que van enviar per carta als candidats a les eleccions presidencials franceses: modificar l’article 2 de la Constitució (que consagra el francès com a llengua de la República) perquè no freni el desenvolupament de les anomenades “llengües regionals”, ratificar la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (Celrom), promoure el català a l’ensenyament amb la generalització del bilingüisme català / francès a tots els nivells educatius, reconèixer el català com a llengua vivent a l’educació nacional francesa amb un doble estatus de llengua regional i estrangera (perquè és oficial fora del territori francès) i donar l’estatus de llengua cooficial al català al departament dels Pirineus Orientals.
La Plataforma Perquè visquin les nostres llengües, que aplega les entitats en defensa de les llengües minoritzades per França, es va adreçar a tots els candidats oficials i potencials a les eleccions presidencials de l’abril vinent per demanar-los que es comprometessin amb el respecte a la diversitat lingüística de l’Estat i en la defensa dels idiomes diferents del francès. Dels dotze candidats que hi havia a la primera volta de les eleccions, només dos (Yannick Jadot i Philippe Poutou) es van mostrar favorables a “un véritable estatus de cooficialitat de les llengües regionals als territoris que ho vulguin”.
La plataforma no va demanar el parer de l’ultradretana Marine Le Pen perquè va excloure els candidats que “prediquen l’exclusió” i “no comparteixen els valors de viure plegats”. El favorit a ocupar l’Elisi, segons les enquestes, Emmanuel Macron, va rebutjar contestar les preguntes de les entitats.