El pressupost de Política Lingüística a Catalunya augmentarà un 21%
El Departament de Cultura presenta uns comptes expansius en la promoció del català en el camp audiovisual i digital
El pressupost de la Secretaria de Política Lingüística del govern de Catalunya per a l’any 2024 augmentarà un 21% respecte de l’exercici anterior i s’elevarà fins a 63 milions d’euros, segons ha anunciat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, en l’exposició dels comptes del seu departament al Parlament de Catalunya. D’aquest import, la meitat (38,1 milions) es destinaran al Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), “una de les millors eines que tenim per acostar la llengua a aquelles persones que arriben a casa nostra”, segons ha dit la consellera.
El nou pressupost, si s’aprova, preveu destinar 2,2 milions a formar més avaluadors de llengua i a fer les proves de coneixements de català a tot el país i sense limitació de places per tal de garantir una bona acreditació de coneixements. Els comptes preveuen també 10 milions d’euros per incentivar l’ús del català en continguts audiovisuals, videojocs i internet i a fomentar el català a les empreses, als serveis i als productes culturals i tecnològics.
El Departament de Cultura destinarà 2 milions d’euros al foment del català a entitats que promouen el foment i la dignificació de la llengua i la defensa dels drets lingüístics amb l’objectiu de defensar i promoure els drets lingüístics a tots els territoris de parla catalana i s’incrementarà en 900.000 euros el suport a l’occità, aranès a l’Aran. Pel que fa a la llengua de signes catalana, es dedicaran 300.000 euros a diverses iniciatives per fomentar-la i divulgar-la.
Un dels camps que el Departament de Cultura, que globalment suposa l’1,7% del pressupost de la Generalitat, un increment del 89% en tres anys, és l’audiovisual i el digital. Garriga ha explicat que les partides en aquests àmbits suposaran una inversió total de 56,3 milions d’euros. D’aquests, 35,5 milions es destinaran a la producció pròpia, és a dir, al suport a tota la cadena de valor de l’audiovisual català, fet que es tradueix en un increment del 17% respecte a la previsió inicial de 2023
El Departament manté les mesures per reforçar la creació de noves sèries i pel·lícules de ficció en català. Els grans projectes cinematogràfics en versió original catalana poden rebre fins a 1,5 milions d’euros per títol, i també les sèries. Pel que fa al doblatge i la subtitulació de pel·lícules per a sales i plataformes, el 2024 la línia passa a ser biennal i la previsió inicial s’incrementa a 8 milions d’euros. A partir d’aquests doblatges i subtitulacions, i sumant-hi tot el contingut doblat i subtitulat per TV3, el Departament de Cultura assenyala que en dos anys les plataformes ja compten amb més de 3.000 àudios i uns 4.000 subtítols en llengua catalana, una xifra que preveu que continuï augmentant aquest any.
“Des de l’inici de la legislatura, que hem entrat en una nova etapa” perquè “la política lingüística del país és un repte de govern”, ha afirmat Garriga, que preveu que el seu departament pugui signar definitivament el Pacte Nacional per la Llengua amb tots els partits implicats per posar en marxa totes les mesures que hi van associades durant aquest any i el vinent.
Foto: Natàlia Garriga presenta els pressupostos del Departament de Cultura al Parlament de Catalunya / Departament de Cultura