Friday, May 2, 2025
Actualitat

La sanitat pública de Catalunya haurà de garantir l’atenció en català

El Departament de Salut ordena als centres que tinguin un pla de gestió lingüística que permeti als pacients ser tractats en la llengua que triïn

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha ordenat a tots els centres sanitaris públics que tinguin un pla de gestió lingüística que garanteixi a tots els pacients ser atesos en la llengua que ells triïn. La instrucció aprovada pel Departament de Salut estableix que els ciutadans les entitats proveïdores de serveis sanitaris del Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT) i els seus professionals han de garantir sempre l’ús lingüístic que preservi millor la salut dels pacients.

D’acord amb aquesta instrucció, l’administració es farà càrrec de facilitar els mitjans i les condicions per capacitar el personal que no tingui prou coneixement lingüístics per atendre els usuaris en català o castellà. Cada centre tindrà un pla de gestió lingüística amb unes pautes: diagnòstic de la situació, els objectius a assolir, la formació necessària i un sistema de gestió de queixes i correccions. El Departament de salut contractarà dotze professionals per posar en marxa aquest projecte i farà un seguiment anual de les directrius.

La instrucció del govern arriba en un moment en què s’ha disparat el nombre de queixes de pacient perquè molts treballadors sanitaris no ens atenen en català o els diuen que no els entenen, Un estudi del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) publicat el febrer passat revelava que tres de cada deu metges que exerceixen a Catalunya (un 30,9%) són incapaços de parlar català i que menys de la meitat dels metges (47,8%) empren el català de manera habitual per comunicar-se amb els pacients.

El mateix conseller de Salut, Manel Balcells, ha reconegut que l’administració ha estat “laxa” els darrers anys a l’hora de garantir l’atenció sanitària del pacients en la seva llengua i ha posat en marxa una sèrie de mesures per corregir la situació, entre les quals cursos de català gratuïts per a sanitaris als quals ja s’han apuntat més de 3.700 professionals.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics