Wednesday, April 30, 2025
Actualitat

Més de mil opcions per jugar en català

El web del programa Totjoc facilita trobar jocs i joguines en la llengua pròpia i triar-los en funció de categories i edat

D’aquí a quatre dies  és Nadal i començaran les presses per comprar els regals que se solen fer per aquestes dates: els del Tió, els dels Reis d’Orient, d’amics invisibles i molts d’altres. Els jocs i les joguines són els productes estel·lars d’aquesta època de l’any i, com passa en tants àmbits de la vida quotidiana, no sempre és fàcil trobar-hi la llengua catalana. 

Per sort, cada cop hi ha més fabricants que incorporen el català als seus productes i cada vegada hi ha més recursos que faciliten trobar jocs i joguines en la llengua pròpia del país. El web de referència és, sense cap dubte, el de Totjoc, un cercador amb més de mil referències de jocs i de joguines amb instruccions, etiquetatge o embalatge en català, els establiments adherits on adquirir-les i les empreses que col·laboren en el programa classificades per categoria, tipologia, fabricant i edat dels jugadors. 

El web conté, a més, una agenda del programa que recull i difon activitats de promoció del joc en català organitzades pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), creador del programa, a tot el territori. Des d’ara i fins a finals de desembre hi ha programats una desena llarga d’actes que inclouen tornejos, concursos, festivals, tallers i presentacions a localitats com Puigcerdà, Barcelona, Cambrils, Reus, Vallirana, Castelldefels, Tortosa, Vallirana i Cerdanyola del Vallès. 

El programa Totjoc té com a objectiu promoure el joc, una manera de passar estones disteses i divertides amb la família o els amics que afavoreix la socialització, fomenta el diàleg i enforteix les relacions personals. El joc, a més, ajuda a aprendre a enfrontar-se a la realitat d’una manera diferent i és una font de relaxació i estímul. 

Jugar en català és doblement positiu. En primer lloc perquè és una manera de contribuir a fomentar l’ús de la llengua catalana. De la mateixa manera que mirem la televisió en català, escoltem la ràdio en català i llegim llibres en català també hem de poder jugar en aquesta llengua. També té avantatges pel que fa a la millora de la competència lingüística, ja que a través del joc aprenem llengües de manera informal i consolidem els coneixements dels idiomes que ja sabem. Amb el joc es fan servir totes les habilitats lingüístiques: parlar, llegir (les instruccions, per exemple), comprendre (les explicacions que doni un altre jugador) i fins i tot escriure (si la mecànica del joc ho demana). A més, és una manera de practicar la variant més col·loquial de la llengua i per als nous parlants de català és una manera d’entrar en contacte amb el registre més informal de la llengua. 

Els qui vulguin jugar en català amb videojocs també tenen un web que els ho facilita. Es tracta de VDJOC, un portal que mostra l’oferta de videojocs comercials disponibles en català per promoure’n el consum. Els videojocs estan classificats en dotze categories, tot i que alguns pertanyen a més d’una categoria. Al web s’hi pot trobar una fitxa de cada videojoc amb l’estudi que el comercialitza, les plataformes que el distribueixen, la data d’estrena, la qualificació PEGI, a més de la pàgina web i el tràiler, si n’hi ha.  

Jugar en català i ‘videojugar’ en català és natural i possible.

Va! Provem-ho en català!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics