Catalunya augmenta un 35% el pressupost per al català i l’aranès
El govern es proposa incrementar l’oferta i la demanda d’audiovisual en la llengua pròpia
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha anunciat aquest dimarts, en la compareixença a la comissió de Cultura del Parlament de Catalunya per informar sobre el contingut del pressupost d’aquest departament per a 2023, un augment del 35% del pressupost destinat a l’impuls de la llengua catalana i l’aranesa.
Garriga ha explicat que un dels eixos dels pressupostos d’aquest any és assegurar el present i el futur del català, l’aranès i la llengua de signes catalana, objectius que es volen assolir en el marc al Pacte Nacional per la Llengua. La Secretaria de Política Lingüística tindrà un increment del 35,17% en el pressupost de 2023 i passarà de 38,8 a 52,5 milions d’euros per desplegar programes i accions de promoció de la llengua.
Una part important d’aquest increment es destinarà al Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) per impulsar el coneixement i l’ús del català arreu del país. També es reforça l’acollida lingüística, l’ensenyament i l’acreditació de la llengua catalana entre adults; l’espai virtual d’aprenentatge Parla.cat i el servei de resolució de consultes lingüístiques Optimot; el foment de la cohesió social i l’ús interpersonal de la llengua amb programes com el Voluntariat per la Llengua o el programa Ofercat.
D’alta banda, es destinen 7,3 milions d’euros a incrementar l’oferta i la demanda d’audiovisual en català amb línies d’ajut específiques i la feina conjunta amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), les plataformes digitals i el conjunt del sector audiovisual. També es destinaran més recursos a l’audiovisual i la cultura digital (30,7 milions d’euros), una xifra que representa un increment del 19% respecte de l’any passat, dels quals 21 milions es destinaran a l’audiovisual en català.
La consellera de Cultura també ha qualificat l’exercici del 2022 com a “molt positiu” perquè s’ha entrat en una nova etapa de la política lingüística en la qual s’està impulsant l’ús social del català i de l’aranès, amb el Pacte Nacional per la Llengua com a espai de consens.