Cuixart, autor del manifest del Correllengua

El president d’Òmnium remarca el paper del català en la cohesió social
El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat a Soto del Real, és l’autor del manifest del Correllengua 2019, tal com ha fet públic aquest dilluns la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL), organitzadora de l’esdeveniment.
En el manifest, Cuixart explica que, des de la cel·la on està tancat, reviu “cada Correllengua celebrat a l’enyorada Santa Perpètua de Mogoda” i que s’emociona “recordant l’empenta de la colla de la CAL de Sabadell”. Cuixart fa referència a l’objectiu de l’edició d’aquest any del Correllengua, fer que les persones que no tenen el català com a llengua materna se’l facin seu, i remarca que, en una societat com la catalana, “on el fet migratori és estructural, la lluita per la plena normalització de la llengua i la cultura catalanes és un gran consens de país”. “Mantenim la voluntat de compartir el català, des de l’escola fins a la feina, des del carrer fins al cinema i els mitjans de comunicació”, diu el president d’Òmnium.
Cuixart vincula “la voluntat insubornable de projectar una cultura democràtica” amb el “respecte als drets lingüístics” i recorda que en el judici als presos polítics catalans se’ls ha “vulnerat el dret a la llengua pròpia”. Davant aquestes agressions, el president d’Òmnium hi contraposa “la ciutadania”, que “blinda la cohesió social davant els qui atien l’odi a la diferència”.
L’autor del manifest del Correllengua 2019 també té unes paraules per l’escriptor Pere Calders, homenatjat en l’edició d’aquest any, a qui posa d’exemple de persona que, “des de l’exili republicà de Mèxic” mai no “va renunciar a la llengua”. Cuixart acaba el manifest amb una crida a “exercir la desobediència civil tants cops com calgui perquè “els drets, com la llibertat, no es pidolen, es defensen i s’exerceixen”.
El Correllengua arrencarà el 6 de juliol a Llançà (Alt Empordà), poble on Calders va estiuejar durant 29 anys. Al llarg de tot el seu recorregut, es duran a terme una multitud d’activitats lúdiques i reivindicatives al voltant de la llengua i la cultura catalanes.
Des de l’any 2005, els organitzadors han dedicat el Correllengua a alguna personalitat o moviment rellevant de la llengua i la cultura catalanes. En l’edició de l’any passat es va homenatjar la Nova Cançó, el 2017 l’escriptora i il·lustradora Lola Anglada i el 2016, la periodista i escriptora Montserrat Roig.