Saturday, July 27, 2024
Actualitat

Filologia Catalana: una carrera amb un 100% d’ocupació

La campanya “Pren la paraula. Tria Filologia Catalana” ajuda els estudiants a imaginar-se exercint feines tan diverses com l’assessorament lingüístic, la docència, la creació o dinamització literària, la dinamització lingüística i l’acollida lingüística dels nouvinguts

La Filologia Catalana i les filologies en general s’han associat sovint a carreres amb poca oferta laboral i un ventall limitat de sortides professionals, però aquesta percepció està molt allunyada de la realitat. De fet, Filologia Catalana és un dels graus amb més demanda i els centres educatius i altres empreses malden per trobar professionals amb aquesta titulació tan sol·licitada i, sovint, han de recórrer a professionals d’altres oficis.

És per això que els departaments de Cultura, d’Educació i de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya i la Xarxa Vives d’Universitats han posat en marxa una campanya per fer augmentar el nombre d’estudiants que trien aquest grau, justament en el moment en què milers d’estudiants de batxillerat i d’altres estudis s’estan plantejant el seu futur acadèmic.

El Saló de l’Ensenyament, que es va fer entre el 13 i el 17 de març, es va omplir de joves àvids d’informació i orientació acadèmica. Era el lloc ideal per presentar la campanya “Pren la paraula. Tria Filologia Catalana” en què s’exposen tot d’arguments per escollir aquest grau, que es pot cursar en deu universitats diferents dels territoris de parla catalana. I per mirar de seduir els estudiants es va triar la filòloga més famosa de les xarxes socials, Aida Roca, més coneguda com la Filòloga de Guàrdia.

Roca, que s’ha fet cèlebre a YouTube, TikTok, Instagram i X (abans Twitter) amb els seus vídeos divulgatius sobre la llengua catalana, va exposar, davant l’audiència, els arguments per triar Filologia Catalana. Ella -explica- la va triar perquè era la que més lligava amb els seus interessos. Sempre li havia agradat llegir i escriure i aquest grau es presentava com una bona opció.

Es va matricular a la Universitat Rovira i Virgili (URV), a Tarragona, i, de seguida, va quedar convençuda de la tria. “Als dos mesos em vaig adonar que l’havia encertat”, diu Roca.

De fet, a ella li han anat molt bé les coses. Mentre estudiava, amb la pandèmia del coronavirus pel mig, va posar a prova el seu vessant més creatiu i es va dedicar a fer vídeos divulgatius de llengua catalana per a les xarxes socials. De seguida va atraure l’atenció d’un gran nombre de persones i així, de la nit al dia, es va convertir en influenciadora de llengua o, influencer, el terme en anglès, que a ella li fa més el pes.

El grau de Filologia “té un grapat de sortides”, assegura la Filòloga de Guàrdia, que pot donar fe d’aquesta afirmació amb el seu exemple. Ella es guanya la vida com a influencer que, a banda de publicar vídeos a les xarxes socials, té moltes altres facetes, com ara fer xerrades sobre llengua o bé publicar llibres divulgatius com el seu darrer, En nom de Punkpeu Fabra.

Però hi ha molt altres camps als quals un filòleg es pot dedicar. Roca va enumerar el de professor, corrector, editor, traductor, escriptor, investigador de doctorat, tècnic lingüístic, crític literari i, naturalment, influencer. Ella n’ha provat uns quants, inclòs el de guionista. Fins i tot ha fet de negre literari, que tot i el poc glamur que té, està força ben pagat, i ara es dedica al món de les xarxes socials i a fer de professora en un institut del Vallès Occidental.

La feina de professor és una de les més demandades i, segurament, la més coneguda, a causa de l’escassetat de filòlegs que hi ha per cobrir les places necessàries. Però també falten graduats en Filologia Catalana per cobrir molts altres camps, en bona part, com a conseqüència de les jubilacions de les primeres promocions d’aquests estudis i dels canvis sociodemogràfics de les darreres dècades.

La Xarxa Vives d’Universitats ja fa anys que fa campanyes per promoure els estudis de Filologia Catalana, però, tot i que els darrers anys hi ha hagut alguns augments en el nombre de matrícules en diverses universitats, no hi ha prou professionals per satisfer la demanda existent.

Els promotors de la campanya remarquen que, a més de professors de secundària, es necessiten filòlegs per treballar com a docents de català per a adults, com a professionals del foment de l’ús, de la gestió editorial i de l’assessorament lingüístic als mitjans, i fins i tot, en les tecnologies lingüístiques. La campanya mira d’ajudar els estudiants a imaginar-se exercint feines tan diverses com l’assessorament lingüístic, la docència, la creació o dinamització literària, la dinamització lingüística i l’acollida lingüística dels nouvinguts. També recorda que aquests estudis permeten fer pràctiques en empreses i institucions, accedir a beques amb estades Erasmus o Sèneca, i a diversos màsters, postgraus i doctorats, no sols al domini lingüístic sinó també a l’estranger.

Aida Roca va posar en valor, durant la seva exposició, els beneficis de la seva carrera més enllà de les assignatures que s’hi ensenyen, com ara el fet de formar part de l’àmplia comunitat lingüística que transcendeix fronteres administratives. El grau de Filologia Catalana es pot estudiar a un gran nombre d’universitats. Les de la Xarxa Vives que ofereixen aquests estudis són les següents: Universitat d’Alacant (UA), Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Universitat de Barcelona (UB), Universitat de Girona (UdG), Universitat de les Illes Balears (UIB), Universitat de Lleida (UdL), Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Universitat Rovira i Virgili (URV), Universitat de València (UV) i Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD).

Foto: Aida Roca, la Filòloga de Guàrdia, presenta els estudis de Filologia Catalana al Saló de l’Ensenyament / R. G. A.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics