La UAB engega una campanya per promoure el català
La Universitat vol fer explícit el compromís amb la presència de la llengua a la docència i la recerca
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) posarà en marxa aquest curs una iniciativa per promoure el català. Es tracta de “No em toquis la llengua”, una campanya institucional que té l’objectiu de promoure l’ús de la llengua pròpia al món acadèmic.
Cada any, la UAB es posiciona públicament sobre algun tema d’actualitat amb la finalitat de sensibilitzar tant estudiants com professors sobre aquella qüestió. Darrerament, s’havien fet campanyes, per exemple, per prendre mesures sobre el canvi climàtic, però aquest curs s’ha decidit posar el focus en l’ús del català.
Part de la campanya seran activitats participatives com la conferència titulada Català, a l’atac en l’era del lingüicinisme, que serà impartida per l’escriptor Màrius Serra.
També es faran pancartes i cartells, que estaran repartits per tot el campus, on es mostraran paraules genuïnes que mostren la riquesa de la llengua. Hi haurà, a més, una línia de marxandatge pròpia amb una bossa de cotó amb el lema “No em toquis la llengua” i samarretes i tasses amb paraules com Borinot, Torracollons, Bandarra i Dempeus que es podran comprar a la botiga de la UAB.
Amb aquesta campanya, la Universitat vol fer explícit el compromís amb la presència de la llengua catalana a la docència i la recerca, que és un dels cinc punts que les universitats públiques van incloure al Compromís contra la crisi educativa, un manifest que reclama revertir la “situació límit” en què estan les universitats després d’anys de retallades, agreujada per la pandèmia. Entre els cinc punts del document, subscrit pels rectors de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) hi ha la posada en marxa d’un “pla de xoc pel català contra l’emergència lingüística”.
El compromís dels estudiants i de l’ACUP coincideix amb la posada en funcionament per part del Departament de Recerca i Universitats del Pla d’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca. El Pla defineix els drets lingüístics dels estudiants i preveu, entre altres coses, protocols per garantir que les assignatures es facin en l’idioma en què s’ofereixen.