Dissabte, abril 13, 2024
Actualitat

L’Ajuntament d’Elx imposa el castellà en la retolació en valencià

PP, Vox i PSPV aproven la mesura amb el vot en contra de Compromís

L’Ajuntament d’Elx ha aprovat aquest dilluns retolar també en castellà els senyals de trànsit que estiguin en valencià amb els vots a favor de PP, Vox i PSPV i l’oposició de Compromís. La decisió s’ha pres arran d’una moció urgent de la regidora de Vox Aurora Rodil, que ha justificat la proposta per la necessitat de complir la legislació de trànsit i que els senyals siguin comprensibles per a tothom.

Compromís ha criticat la moció i ha assenyalat que els senyals bàsics de trànsit ja estan en castellà i, en canvi, hi ha retolació exclusiva en castellà, equipaments públics, documents i imatge corporativa que obvia la llengua pròpia, fet que contravé la Llei d’Ús del Valencià.

Els socialistes, per la seva part, han defensat la mesura amb l’argument que ja s’està duent a terme a l’Altet (que pertany al municipi d’Elx), però no entenen que s’hagi demanat amb caràcter d’urgència. 

L’associació El Tempir d’Elx ha carregat amb vehemència contra la mesura en un fil a la xarxa X en què assegura que la decisió s’ha pres “en nom d’una llibertat segrestada per una interpretació populista, regressiva i lliberticida”. “A Elx des de la dècada dels 90 del segle passat la retolació urbana ha estat només en valencià. Això no ha causat cap problema ni malestar. De fet, tota la ciutadania ho tenia (i ho té) assumit amb total normalitat. Fins i tot durant la legislatura anterior del PP”, recorda l’entitat.

Per a El Tempir resulta un “insult a la intel·ligència” que es digui que “la retolació existent confonia els ciutadans de manera que, quan llegien “Dolors”, no sabien a quina població baixsegurina es dirigien. També considera “lamentable” que els socialistes hagin acceptat “aquesta mesura de l’extrema dreta i la dreta extrema” amb l’argument que ells ja ho havien fet a l’Altet.

L’entitat “denuncia la hipocresia de l’actual equip de govern i del PSOE quan hi ha retolació que es fa només en castellà”. “De fet, no es preocupen perquè estiga en valencià com la loneta que publicita la programació cultural del Gran Teatre només en castellà”, diu El Tempir, que ha anunciat que “denunciarà qualsevol retolació o suport publicitari municipal que no tinga present el valencià”. “Esperem que el PSOE també ho faça i no traga pit d’haver castellanitzat la retolació de l’Altet”, ha afegit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics