Dimarts, maig 14, 2024
INICIATIVES

Divulgar la ciència en català

La publicació digital 7Ciències neix per promoure la cultura científica en la llengua pròpia

El camí del català cap a la plena normalització no s’acaba mai, però, de mica en mica, es van conquerint noves fites. Una de les últimes és el sorgiment de 7Ciències, un portal de ciència fet en la llengua de Joan Oró, nascut per omplir un buit: el d’una publicació de divulgació científica en català.

El portal és una iniciativa de la doctora en Biologia i divulgadora científica Núria Coll-Bonfill, que és l’editora i directora de 7Ciències. Coll, que té una àmplia experiència com a investigadora i com a divulgadora científica, va constatar, mentre va treballar als Estats Units, que en aquell país “la cultura científica està molt implantada” i hi ha un gran nombre de portals de ciència divulgatius, mentre que a Catalunya, no només no hi ha aquesta cultura, sinó que no hi ha cap portal d’aquest tipus en català, tret d’alguns de nivell escolar i diversos blogs. “N’hi ha en castellà i també en gallec, però no en català”, diu Coll.

Això era fins fa unes setmanes, abans que el 9 de febrer passat es presentés en societat 7Ciències.

La seva directora explica que la publicació no està pensada només per a científics. Als professionals d’aquest àmbit els interessarà -assenyala Coll-, però el portal “s’adreça a tothom” i es proposa “fomentar la cultura científica” i satisfer la curiositat dels lectors, que podran adreçar preguntes a 7Ciències. Per aconseguir-ho, la publicació explica els temes de manera rigorosa, però planera alhora i se serveix d’elements gràfics com animacions il·lustrades per explicar temes complexos com l’envelliment, els virus respiratoris i la malària.

L’altre secret per explicar qüestions complexes de manera entenedora és fer-ho en la llengua del públic a qui t’adreces, en aquest cas, el català. El raonament és obvi, però el món de la recerca, com tants d’altres, està completament dominat per l’anglès i “a molts científics els costa utilitzar termes en català”, relata Coll. “No tot ha de ser en anglès, hi ha gent que no l’entén”, afegeix la directora de 7Ciències, que remarca que quan t’expliquen una cosa en la teva llengua “la sents més propera i t’agrada més que si la sents estranya, com una cosa forana”.

De moment, 7Ciències ha despertat molt d’interès i “cada cop hi ha més gent que s’hi interessa”. La publicació és a xarxes socials com X, Instagram i Telegram i els segueix molta gent de ciències de les universitats, però també molta que no prové d’aquest camp, explica Coll, que està “molt contenta amb la resposta” que han tingut fins ara. “La gent és curiosa i té interès per la ciència. Només cal oferir-li continguts”, reflexiona.

Foto: La directora de 7Ciències, Núria Coll-Bonfill, treballant en el portal de divulgació científica / R. G. A.

One thought on “Divulgar la ciència en català

  • Lluís Tomas i Roig

    Val la pena llegir (i regalar) el llibre de Joan Antoni Català i Amigó “Una breu i atzarosa història de la Vida” (Angle editorial)

    Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics