Saturday, July 27, 2024
INICIATIVES

L’AVL convida els joves a començar les converses en valencià

L’Acadèmia presenta dues iniciatives per fomentar l’ús de la llengua pròpia

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha presentat aquest dilluns dues iniciatives noves per fomentar l’ús del valencià, especialment entre els joves, “un segment de la població clau per al futur de la llengua”, segons ha dit la presidenta de la institució, Verònica Cantó. “La presència del valencià en l’ensenyament ha permés que tinguen un nivell més elevat de coneixement del valencià, però totes les enquestes diuen que fan un ús molt per sota de les seues capacitats”, ha emfatitzat Cantó.

La primera de les accions, que ha començat aquest dilluns, consisteix a animar els joves a iniciar qualsevol comunicació en valencià. La proposta està basada en un vídeo, la música del qual és un rap interpretat per Aina Nogueroles (coneguda artísticament com a Aina Koda). La lletra de la cançó transmet la idea que començar és fer el primer pas amb accions com ara dir “bon dia”, “com estàs?” o “com va?”. “Estem convidant a tots els que coneixen la llengua a prendre la iniciativa de parlar-la i d’usar-la. Com diu la lletra del rap: podem provocar un efecte dominó, si passem a l’acció fent el primer pas”, ha manifestat la presidenta. 

L’audiovisual Comença creat per l’empresa Adarve Produccions s’ha enregistrat en diverses localitzacions, pobles i ciutats del País Valencià i es difondrà principalment a través de les xarxes socials. També s’emetrà a À Punt ràdio i televisió.

L’altra iniciativa presentada per l’AVL és una reedició d’”En valencià”, un programa fet conjuntament amb les Oficines de Promoció del Valencià (AVIVA). L’objectiu de l’activitat és doble: d’una banda donar a conèixer l’existència de les oficines locals de foment del valencià i, d’altra banda, acostar la llengua als veïns amb una activitat consistent a difondre “la normativa lingüística, el treball de recuperació de la toponímia genuïna i el foment de l’ús del valencià”, segons ha explicat la secretària de l’AVL, Immaculada Cerdà.

”En valencià” es posarà en marxa el 6 de maig, als municipis de Dénia  i Oliva, i finalitzarà el 22 de maig a la Pobla de Vallbona i Quart de Poblet. El projecte recorrerà 26 poblacions valencianes durant tres setmanes (dos municipis cada dia). Són una tercera part del col·lectiu d’oficines i la idea de l’Acadèmia és continuar la campanya l’any que ve. Hi participaran els municipis d’Algemesí, Carlet, Moncada, Albalat del Sorells, Santa Pola, Xixona, Finestrat, Benissa, Moncofa, Sagunt, Benicarló, Almassora, Silla, Mislata, Muro d’Alcoi, Cocentaina, Ontinyent, Onda, Vila-real i Tavernes de la Valldigna. Els veïns hauran de demostrar els seus coneixements amb sopes de lletres; buscar gentilicis i topònims valencians amb les “Paraules amb imant”; afrontar el repte de superar la roda del “Passa paraula” i mostrar la seua perícia amb “Les paraules”, en una disputada partida d’Scrabble en un tauler gegant disposat en terra.

D’altra banda, la presidenta de la Secció de Foment de l’Ús del Valencià,  Vicenta Tasa, ha anunciat que “davant la demanda i l’interés que va sorgir l’any passat” l’AVL ha decidit ampliar els guardons del Premi Carme Miquel als centres de secundària. El Premi Carme Miquel té per objecte guardonar propostes que s’estiguin aplicant als centres escolars que fomentin l’ús del valencià per part dels alumnes o de tota la comunitat educativa.

L’AVL donarà a conèixer el veredicte del jurat, integrat pels acadèmics de la Secció de Foment de l’Ús del Valencià, el 22 de novembre del 2024. El lliurament dels premis tindrà lloc el dissabte 30 de novembre al monestir de Sant Miquel dels Reis de València, seu de l’AVL.

Foto: Presentació de les dues iniciatives de foment del valencià de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua / AVL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics