Wednesday, April 30, 2025
Actualitat

Resistència al 25% de castellà a l’escola

Acte de presentació de la demanda contra la resolució del 25% de castellà del TSJC, dimarts a Barcelona / R.G.A.

El govern català anuncia que no aplicarà percentatges lingüístics als centres

Les famílies de Canet i Òmnium presenten una demanda contra la imposició de quotes

R.G.A.

A tres dies perquè s’acabi el termini que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va donar a la Generalitat perquè doni resposta a la resolució d’aplicar un 25% de castellà a les escoles catalanes, el govern i la comunitat educativa han mogut peça per defensar el model vigent d’escola en català.

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha anunciat que l’executiu portarà a consulta pública un projecte de decret de desplegament del règim lingüístic del sistema educatiu de Catalunya per “reforçar el model lingüístic de l’escola catalana i dotar de major seguretat jurídica els projectes lingüístics dels centres educatius” sense “modificar els projectes lingüístics”, és a dir, sense aplicar el 25% de castellà.

El pla del govern és desenvolupar el reglament de la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) per tenir un nou marc normatiu que no es basi en percentatges. 

“Aquest nou marc normatiu tindrà en compte l’informe i les conclusions del Consell Lingüístic Assessor, l’evolució de les metodologies d’aprenentatge, les noves dinàmiques dins les aules i la realitat sociolingüística de cadascun  dels centres educatius del país. Ho farem donant resposta a la LEC, que diu que tot alumnat en acabar 4t d’ESO tingui domini oral i escrit de les dues llengües, i les proves així ho demostren”, ha explicat el conseller, que ha assegurat que “amb la nova normativa i el Pla d’impuls de l’ús del català aconseguirem més presència del català els propers cursos de la que tenim ara”.

El nou marc pot trigar a entrar en vigor fins a un any, un temps en el qual caldrà veure si el tribunal accepta esperar-se a veure com es concreta el pla de la Generalitat, si el govern espanyol demana l’execució de la resolució del 25% de castellà i si el TSJC accepta com a part amb “interès legítim en la matèria” entitats com Asamblea para una Escuela Bilingüe (AEB), que ja ha demanat a l’alt tribunal que insti directament els centres a aplicar el 25% de castellà a l’aula davant la inacció de la Generalitat.

La resposta a la imposició del 25% de castellà a les aules no s’acaba aquí. Els pares afectats per la resolució de quotes lingüístiques de l’escola Turó del Drac, de Canet de Mar, van presentar divendres un escrit d’oposició a la demanda del TSJC que els obliga a canviar el Projecte Lingüístic del centre a petició d’una sola família. El TSJC va comunicar dilluns als pares afectats que rebutjava la seva petició de revocar les mesures cautelars dictades pel tribunal que forcen el centre a aplicar el 25% de castellà al grup de P5 afectat encara que no s’hagi resolt encara el cas.

Les famílies del Turó del Drac compten amb el suport d’Òmnium Cultural, que s’ha fixat l’objectiu de “sentar jurisprudència i revertir pretensió de trencar el model d’escola catalana” a través del cas “paradigmàtic” de Canet de Mar, que no és únic, ja que hi ha un total de 35 grups a tot Catalunya afectats per casos similars, segons ha explicat el president d’Òmnium, Xavier Antich.

L’advocat de les 28 famílies de Canet, Benet Salellas, ha explicat que la demanda de les famílies obre una altra via en la defensa del model d’escola en català complementària a la de la Generalitat. “Volem deixar clar que la comunitat educativa fa un pas endavant en la defensa del model i planta batalla judicial”, ha remarcat Salellas.

L’advocat creu que si els tribunals espanyols s’han immiscit en el terreny pedagògic sense tenir en compte “la realitat sociolingüística del país” emparant-se en el dret individual d’una família, també haurien de tenir en compte els drets de la resta de famílies. “Totes les resolucions s’han dictat d’esquena a la voluntat dels pares”, argumenta Salellas.

L’advocat també vol que la justícia espanyola i, si s’escau, els tribunals internacionals, tinguin present que la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (Celrom) adoptada pel Consell d’Europa i ratificada per Espanya, obliga l’Estat a protegir la immersió lingüística, un sistema que, a més, ha estat avalat també pel Tribunal Constitucional (TC).

La defensa de les famílies de Canet de Mar ha presentat, a més, proves pericials elaborades pels acadèmics Natxo Sorolla, Avel·lí Flors Mas i Maria Corominas que demostren que si no es permet la preeminència del català a l’escola, s’agreujarà, encara més, el retrocés de la llengua com ha passat també a Canet de Mar els darrers anys.

Helena Díaz, una mare afectada per la imposició del 25% de castellà a l’aula, s’ha demanat “què ha fallat per petició d’una sola família prevalgui sobre el dret de ser educats en el projecte lingüístic” aprovat pel Consell Escolar i ha assegurat que persistiran en la defensa d’“un model d’escola catalana que funciona i que garanteix uns valors integradors i cohesionadors”. Díaz ha fet una crida a participar en la vaga i la mobilització d’aquest dimecres a favor de l’escola en català, com també ho ha fet Òmnium Cultural.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics